Rabarberpaj med och utan socker

I helgen bakades det rabarberpaj minsann – både en god-variant till fredagsmyset och en LCHF-utan-socker-variant till ikväll när helgens frosseri va över.

Vi börjar med den sockerfyllda varianten. Godare förstås men också en riktig kaloribomb trots den nyttiga rabarbern.

Rabarberpaj 

Jag gjorde dessa i mina små minipajformar för att variera lite.

IMG_3579IMG_3580

Till 6 småpajer eller 1 stor form

  • Massa rabarber (jag är inne på sista påsarna i frysen från förra året och jag tror att det är 400 gram i dom men det är bara att fylla ett rejält lager på botten av din form)
  • 3 msk socker
  • 2 krm kardemumma
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker

Lägg all rabarber skuren i bitar i en pajform.
Strö över socker och kardemumma
Nyp ihop smör, vetemjöl och socker med händerna eller kör i maskin med kniv. Smula degen över rabarbern och grädda på 200 grader varmluft i ca 20 min. Degen ska få fin färg, det ska bubbla ordentligt i rabarbern och den ska vara helt mjuk om du sticker med en sticka. Låt svalna och servera med vaniljsås. Serverar man i såna småformar som jag hade här får man helt enkelt hälla lite sås i mitten och när man ätit ett hål i formen får man fylla på med mer vaniljsås.

 

Rabarberpaj LCHF 

IMG_3607

Då går vi över på den nyttiga varianten – ser ju inte på långa vägar lika kul ut men funkar fint när man lovat dyrt och heligt att vara lite nyttig, köra LCHF eller inte tål gluten.

  • Massa rabarber igen (ca 400 gram)
  • 4 msk sötströ av valfri sort (och kardemumma om man vill – jag ÄLSKAR kombon rabarber/kardemumma – 2 krm igen då för den som vill)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 50 gram smält smör

Rabarber i botten på pajformen. Strö över sötning och kardemumma.
Blanda nötmjöl och kokos. Smält smöret och rör ner i ”mjölet” så det blir en smulig smet.
Fördela ut smeten över rabarbern och grädda på 200 grader i ca 20 min. Degen ska få fin färg, det ska bubbla ordentligt i rabarbern och den ska vara helt mjuk om du sticker med en sticka. Låt svalna och servera med lättvispad grädde. För att få ”vaniljsås” har jag i lite vaniljpulver och lite lite sötning.

Den är som sagt inte snygg direkt den här pajen – och inte blir det bättre av att familjen hann hugga in innan jag fick fram kameran.

IMG_3608

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s