Bakningen

Rabarberpaj med och utan socker

I helgen bakades det rabarberpaj minsann – både en god-variant till fredagsmyset och en LCHF-utan-socker-variant till ikväll när helgens frosseri va över.

Vi börjar med den sockerfyllda varianten. Godare förstås men också en riktig kaloribomb trots den nyttiga rabarbern.

Rabarberpaj 

Jag gjorde dessa i mina små minipajformar för att variera lite.

IMG_3579IMG_3580

Till 6 småpajer eller 1 stor form

 • Massa rabarber (jag är inne på sista påsarna i frysen från förra året och jag tror att det är 400 gram i dom men det är bara att fylla ett rejält lager på botten av din form)
 • 3 msk socker
 • 2 krm kardemumma
 • 125 gram rumsvarmt smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 dl strösocker

Lägg all rabarber skuren i bitar i en pajform.
Strö över socker och kardemumma
Nyp ihop smör, vetemjöl och socker med händerna eller kör i maskin med kniv. Smula degen över rabarbern och grädda på 200 grader varmluft i ca 20 min. Degen ska få fin färg, det ska bubbla ordentligt i rabarbern och den ska vara helt mjuk om du sticker med en sticka. Låt svalna och servera med vaniljsås. Serverar man i såna småformar som jag hade här får man helt enkelt hälla lite sås i mitten och när man ätit ett hål i formen får man fylla på med mer vaniljsås.

 

Rabarberpaj LCHF 

IMG_3607

Då går vi över på den nyttiga varianten – ser ju inte på långa vägar lika kul ut men funkar fint när man lovat dyrt och heligt att vara lite nyttig, köra LCHF eller inte tål gluten.

 • Massa rabarber igen (ca 400 gram)
 • 4 msk sötströ av valfri sort (och kardemumma om man vill – jag ÄLSKAR kombon rabarber/kardemumma – 2 krm igen då för den som vill)
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 dl hasselnötsmjöl
 • 1 dl kokosflingor
 • 50 gram smält smör

Rabarber i botten på pajformen. Strö över sötning och kardemumma.
Blanda nötmjöl och kokos. Smält smöret och rör ner i ”mjölet” så det blir en smulig smet.
Fördela ut smeten över rabarbern och grädda på 200 grader i ca 20 min. Degen ska få fin färg, det ska bubbla ordentligt i rabarbern och den ska vara helt mjuk om du sticker med en sticka. Låt svalna och servera med lättvispad grädde. För att få ”vaniljsås” har jag i lite vaniljpulver och lite lite sötning.

Den är som sagt inte snygg direkt den här pajen – och inte blir det bättre av att familjen hann hugga in innan jag fick fram kameran.

IMG_3608

 

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: