Mat

Valborgs trerätters

Då börjar vi runda av en helt späckad helg. Fredag kväll gick helt åt till tårtbak. Lördag körde vi hemma och inne då allt gick ut på att få Harrys förkylning att hålla sig i schack så han kunde ha sitt efterlängtade kalas. Vi fick skippa valborgseldar och firande men mamma o pappa kom i alla fall över och grillade. Viktor beställde lite snyggt en trerättersmiddag så det var bara att kavla upp ärmarna och leverera.

 

 

Till förrätt – efter försnacks snarare blev det helt enkelt det kylen hade att erbjuda. Ölkorvar, oliver, parmesan, parma och lite frukt. Så enkelt. Och sååå gott. Ibland glömmer man de där absolut enklaste lösningarna. Lite extra trevligt med dom fina ”tallrikarna” som Fredrik fick i födelsedagspresent. Jag slog till på både de stora och de små. Det här är stora modellen som är perfekta till charkisar eller servering. De små passar precis en frukostfralla eller en fet kanelbulle. Dessa kommer från Nicolas Vahe och finns på Royal Design.

 

 

Fredrik skapade magi med en fläskytterfilé och kryddiga chorizo. Det kanske är för att det är i början på grillsäsongen men huuuuuur gott är det inte!?

Till köttet testade jag något nytt – en fryst potatisvariant som heter Potatas Bravas (Tror jag). Det var en påse som fanns på Lidl för 9 kr. Alltså hur kan man ens göra en påse pompa för 9 kr. Jag handlar ytterst sällan på Lidl men brukar åka dit någon gång i bland för just sånt här. Skumma grejer man aldrig testat för inga pengar alls. Hur som – dessa potatisar var SÅ goda. Måste åka dit och bunkra upp med några påsar till. Kryddiga, krispiga och hur grymma som helst.

Istället för sallad som jag tycker kan bli bra trist gjorde jag en ”sallad” på polkabetor. Grillat har ju en förmåga att kunna bli lite färglöst så jag gillar att piffa till med något färgstarkt och vad kan vara bättre än polkabetor då? Helt ljuvliga i färgen och dessutom både gott och nyttigt. Och billigt. Hur bra?!

 

 

Polkabetor med Chevre och Valnötter

  • 6 polkabetor
  • 100 g chèvre
  • 3/4 dl valnötter


  • 5 msk olivolja
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk citron
  • 4 msk hackade örter (jag använde färsk basilika och torkad oregano, timjan och koriander)
  • 2 msk kapris
  • salt
  • peppar

Gör så här:

Skala polkabetorna och skär dem så tunt det går, gärna på en mandolin.

Lägg ut dem på ett fat. Dela osten i små bitar och strö över (bara innanmätet – inte skalet)
Krossa valnötterna i handen och lägg på.

Blanda olivolja, vinäger, citron, örter och kapris. Krydda med salt och peppar. Ringla vinägretten över carpaccion.

 

 

Och till dessert då – en helt magisk paj. Frasig botten, len kola med ett stänk av salt och så määääängder av nötter. Vad kan bli fel liksom?

Pajens recept kommer i ett eget inlägg imorgon – har nämligen lyckats klicka bort receptet så jag måste ut i cyberspace och leta upp det igen!

 

 

På det stora hela en grymt trevlig valborg. Lagom till jag och Frasse tog kvällspromenaden hördes fyrverkerierna från flera valborgsbrasor. Då tyckte jag det kändes trist att vi inte kunde gå till någon festplats men när jag lästa lokaltidningen under helgen insåg att det nog var lika bra – tydligen en rätt stökig helg här i Väsby. Trist.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: