Baka,  Tårterian

Moussetårta med passionsfrukt

God Morgon!

Hos oss är det fullt kaos – det är dags att få in allt och alla i bilen och påbörja resan mot Vemdalen.

Till påskmiddagen igår hade jag bara en uppgift – en syrlig och inte för söt påsktårta. Förra året blev det ju två figurtårtor till påskfirandet. Dom finns här och här om man vill kika. I år ville jag därför testa något annat. Jag har länge velat göra en moussetårta så nu såg jag chansen. Och vilken tårta det blev! Mumma!

IMG_7096

IMG_7100

Chokladdekorationerna blev lite sista minuten då jag egentligen skulle haft mörk choklad runt hela tårtan. Men – den mörka chokladen var slut i skafferiet. Attans. Fick därför svänga ihop små dekorationer i ljus choklad istället som nödlösning.

IMG_7093

Denna tårta består av en mandelbotten som jag inte tänker ge ut recept på – den blev nämligen inte alls bra. Smaken är ljuuuuvlig men den gick inte alls ihop i ugnen som jag ville så detta recept får gå tillbaka till ritbordet innan det kommer här. Moussen och ”spegeln” blev däremot perfekt så dessa recept kommer nu!

(Till en sån här tårta kan man göra en cheesecakebotten av tex digestivekex eller Oreos. Jag brukar använda mig av ca 200 gram kakor och 50 gram smör. Kör kakorna i en mixer till smulor och blanda med smält smör. Tryck ut i botten på en springform och ställ i kylen ca 15 min.)

Passionsfruktsmousse (räcker till en 20 cm moussetårta eller ett lager i en vanlig tårta på 24 cm)

5 gelatinblad
6–7 passionsfrukter
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 min.
Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en kastrull. Spar fruktköttet med kärnor i en skål.
Häll i den färdigblandade passionsfruktsjuicen och socker i kastrullen – Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt svalna i en stor bunke så pass att vätskan är nästan geléig i konsistensen.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Blanda ner lite grädde i taget i fruktjuiceblandningen så du får en len mousse. Häll moussen över bottnen i springformen och ställ i kylen minst 2-3 timmar.

Passionsfruktsspegel

3 gelatinblad
fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 min.
Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna  helt men den får inte börja stelna.
Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat – gärna över natten så att hela tårtan får sätta sig ordentligt.

Dekorera efter tycke och smak – jag använda physalis som jag bara älskar samt choklad då även om det inte blev enligt plan…

IMG_2981

IMG_7092

Kommentera

%d bloggare gillar detta: