Chokladbräck med nötter

IMG_6172

Knäck är givet på gottisbordet när det är jul och originalet med ljus kola och hackad mandel gör jag säkert ett par hundra av under december. Dock är det alltid kul att hitta  lite varianter och denna ljuuuuvliga kola som är riktigt proppad med nötter är en värdig motståndare till gammel-knäcken.

IMG_6163

Smeten är den samma som knäck men med kakao i. Jag gjorde den även som bräck istället för att pilla med formar så temperaturen på den färdiga kolan är lite högre än knäck.

Till en plåt

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk smör
2 dl cashewnötter
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
Flingsalt

Börja med att hacka nötterna grovt, dom behöver bara delas mer eller mindre.
Koka ihop socker, sirap, grädde och kakao i en tjockbottnad kastrull tills smeten mäter 130 grader. Ha i smöret och rör med en slickepott tills smöret smält. Blanda ner 2/3 av nötterna. Häll ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper och strö över de sista nötterna och lite lite flingsalt.

Skär kolan med en vass kniv så du får skåror i den, ställ den sedan kallt för att stelna helt. När kolan är helt kall kan du bryta den efter de skåror du skurit. Förvaras i kylen.

IMG_6169

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s