Bakningen

Pepparkakor

Idag var det då dags – Pepparkaksbak. Och i år höll till och med planeringen så jag hann få ihop degen. Köpedeg är ju smidigt men åhhh så mycket bättre det är att göra sin egen. Och just pepparkaksdeg är vansinnigt enkelt att göra själv, enda problemet är att den ska vila en natt i kylen. En skål, en kastrull och 10 minuter är det som behövs.

Jag använder mig av Roy Fares recept – älskar hans recept då dom alltid är angivna i vikt.

Pepparkaksdeg:
  • 140 g ljus sirap (1dl)
  • 150 g farinsocker (2dl)
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 st riven muskot
  • 100 g grädde (1dl)
  • 120 g smör
  • 450 g vetemjöl (7,5dl)
  • 7 g bikarbonat (1,5tsk)

Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och grädde i en kastrull och värm på det tills alla sockerkristaller har smält. Ställ det åt sidan. Rör ner smör i kryddblandningen och blanda tills smöret har smält. Sikta mjölet med bikarbonat i en bunke, tillsätt den smälta blandningen och rör tills allt är välblandat, överarbeta inte degen. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.


När du ska baka sen tar du ut den en stund innan så den inte är helt iskall. Ha ordentligt med mjöl på bordet och sen är det bara att köra. Jag kavlade degen till ca 1,5 mm och det blev lagom enligt mig men det är en smaksak. Underbar deg i konsistensen att jobba med och blir fina hårda kakor.

Grädda pepparkakor i ca 8-10 minuter på 190 grader.

IMG_6141

Någon smakar ju mer än bakar som vanligt men några kakor fick han till..

IMG_6142

Själv kör jag stenhårt på hjärtan – använder min mormors gamla pepparkaksformar och det är extra mysigt när det är tradition till i och med i formarna.

IMG_6148

IMG_6147

Fredrik bakade i ungefär 3 minuter sen ledsnade han på kladdet och tog självmant på sig den trista uppgiften att vakta ugnen. Och som han gjorde det – plåt efter plåt med PERFEKT gräddade kakor.

IMG_6155

En deg till blir det förhoppningsvis anledning till att göra i år – när pepparkakshuset ska skapas. Ska bara hitta lite tid till det, det brukar ju ta sin tid i den här familjen!

 

 

 

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: