Chokladcheesecake

I fredags hade vi middag för fina vänner här hemma. Så himla mysigt med fredagsmiddagar – maten var förberedd och alla bara kommer som man är efter jobbet. Ungar överallt och fredagsmyset blandat med ett glas rött. Perfekt start på helgen.

IMG_1492

Fredrik stod för maten och hade svängt ihop en supergod Kreolsk gryta – det är verkligen en av mina absoluta favoriter när det kommer till grytor.

Desserten var förberedd även den och bestod av en chokladcheesecake. Det är sällsynt att jag gör bakade cheesecakes, jag gillar oftast frozen bättre men ibland måste man ju vidga sina vyer. Den här måste jag säga är en av de bättre jag har provat – blev jättefin och len i konsistensen och fick en riktigt smarrig botten av nötkakor. Testa!

Detta recept är för en stor vanlig 24 cm springform men jag gjorde min i en liten 15 cm form och delade då receptet på hälften.

Botten
250 g Double chocolate chip cookies (jag tog nötkakor istället)
75 g smör, rumsvarmt

Fyllning
200 g mörk choklad (70%)
400 g färskost, naturell t ex Philadelphia
2 dl crème fraîche
3/4 dl strösocker
2 ägg

Till servering
250 g bär – jag tog vinbär som jag hade i frysen
Vispad grädde

Gör så här:

collage

Sätt ugnen på 175°.

Mixa kakorna och smöret till smuldeg i en matberedare. Tryck ut smulorna i bottnen och upp på kanterna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd invändigt med bakplåtspapper. Låt stå kallt i kylen medan fyllningen förbereds.

Rör färskost och crème fraiche smidigt. Blanda ner kaffet, lite i taget. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner den i färskostblandningen.

Vispa ägg och socker och blanda ner lite i taget i färskostsmeten. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lös i mitten, den stelnar i kylen. Låt svalna och ställ sedan i kylen – gärna över natten.

IMG_6115

Ta upp kakan på ett fat och kör hårt med spritsar och bär. Garnering kan man aldrig få för mycket av. Jag hade dessutom mer bär och grädde på sidan i skålar för dom som ville.

Gott och mäktigt! Vill man ha lite mildare smak byter man givetvis ut mörk choklad mot mjölkchoklad. Man kan även laborera med kaffet allt från svagt brygg till att klämma i en espresso.

IMG_6118

Kommentera