Baka,  Tårterian

SAGA tårta

Hej bloggen,

Varit tyst här ett par dagar – har jobbat låååånga dagar, bakat tårta och dessutom varit sjuk. De minuter jag varit ”ledig” har jag sovit. Nu är dock konferensdagar över och jag ligger i soffan HELT utan röst – det blir viiiiila torsdag och fredag för på måndag drar jag till Göteborg för att gå på kurs. Det är MYCKET just nu men jag håller ihop. Har lärt mig att vila mellan och kan faktiskt njuta av allt kul jag får vara med om.

Men tårtan först – till konferensen beställde min chef en tårta. En tårta med ett – för oss på jobbet såklart tema – men i övrigt lite udda utseende.

IMG_6055

Tårtan består av chokladbottnar, aftereight-fluff och päronmousse. Täckt med vit marsipan som jag sen målat med pulverfärg och alla dekorationerna är i sugarpaste.

IMG_6063

Bilden som jag använt som inspo. Det var grymt svårt att få till tillräckligt starka färger men på det stora hela är jag rätt nöjd över min första målade tårta. Nedan bilden på hur det såg ut när min chef presenterade vår Growth plan som vi ska jobba efter i 4 år nu..

IMG_1388

Så lite recept då:

Aftereight-fluff

200 gram After Eight
3 dl vispgrädde

Lägg all choklad i en skål. Värm grädde i en kastrull tills det nääääästan kokar. Det får INTE börja koka.
Häll grädden över chokladen och rör med en slickpott tills all choklad smält. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen över natten. Vispa grädden som vanligt och du får ett underbart fluff till tårta eller som dessert.

Päronmousse

1 burk päronpuré (från barnmatshyllan)
1 msk päronsaft (koncentrat)
0,5 dl strösocker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min.
Blanda päronpuré, saftkoncentrat och socker i en kastrull. Värm tills det nästan kokar – ska INTE koka.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i päronblandningen. Låt svalna till fingervarmt.
Vispa grädden riktigt fluffig. Vänd ner päronblandningen i grädden. Ställ i kylen och låt moussen svalna. (jag låter inte mousse stå över natten – tycker den blir väl hård – några timmar räcker)

pssst – moussen får lite blek färg så vill du har mer studs i den kan man färga med pastafärg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: