Baka

Småkakor – Grundrecept mördeg

Småkakor är en av mina stora laster. Det är såååå ljuvligt gott. Och dom ska vara små. En tugga eller max två. Annars är det ingen småkaka. Dessa små fantastiska bakverk kan göras i oändligt många smakkombinationer men även här har jag mina absoluta favoriter…

För att ens få till småkakor behövs en bra mördeg. Och då menar jag riktigt bra. En sån där deg som är frasig men ändå lite knäckig. Söt men inte för mycket. En touch av vanilj. Länge bakade jag inte småkakor just av den här anledningen – dom blev inte bra. Kakorna blev mjuka och porösa och inte alls bra. Men skam den som ger sig – ibland är det enkla det bästa. Numera bakar jag med en och samma deg oavsett vilka kakor jag ska baka.

IMG_5837

Grundrecept Mördeg

200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl

Och nu till trixen – först, KALLT smör. Inget rumstempererat här inte. Sen, ingen mixer eller matberedare som det står i alla recept. Nej – ner med allt i en bunke bara och gå loss med fingrarna.

Gör så här:

Skär smöret i små tärningar. Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en separat skål. Sikta ner mjölblandningen i smöret och arbeta ihop degen med händerna. Arbeta degen så lite som möjligt – den ska precis gå ihop. Kläm ihop degen till en klump och lägg i en plastpåse i kylen 30 min för att vila.

Nu har du en perfekt grunddeg för alla slags småkakor. Denna omgång gjorde jag skit-i-båda-ändar (ja, jag vet att dom heter schackrutor men i min familj är det skit-i-båda-ändar som gäller), kanel o kardemummakakor (mitt egna påhitt) och citronkakor. Degen i receptet ovan räcker till ca 60 kakor så jag gör bara en deg och delar upp den – denna gång i 3 delar då alltså.

Skit-i-båda-ändar (gillar ni inte namnet får ni ta ett snack med min mamma) 🙂

IMG_5843

Dela degen i två delar och jobba in 1 msk kakao i ena halvan. Rulla sedan två ca 1,5 cm tjocka korvar av varje färg.

IMG_5829       IMG_5830

Grädda kakorna ca 12 min på 175 grader varmluft.

Kanel- och kardemummakakor

IMG_5847

Dessa kakor har inget namn direkt och är mitt eget påhitt. Men gaaaaaalet goda är dom!

IMG_5831

Rulla ut degen till en tjock korv – ca 4 cm i diameter.

Rulla korven i en blandning av pärlsocker, kanel och kardemumma. Här är det en smaksak hur mycket kanel och kardemumma man vill ha – jag hade 1 msk kanel och 1 krm kardemumma.

Grädda ca 12 min i 175 grader varmluft

Citronkakor

IMG_5842

Dessa kakor görs ju oftast med röd sylt men jag hade ju lemoncurd kvar sen boob-caken så jag tog den. Recept på lemocurd här!

Gör en likadan korv som till kanelkakorna. Skär rullen i ca 20 bitar. Rulla varje bit till en liten boll och tryck sen ut den på plåten med fingret så det blir som en liten skål. Skeda i en liten klick lemoncurd och grädda ca 15 min i 175 grader varmluft.

IMG_5832        IMG_5833

Den sista kaksorten på bilderna är Strasskakor men dom görs på en helt annan deg så dom får ett eget inlägg vid tillfälle. Typ imorgon kanske. Happy baking!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: