Idag hade jag med mig lite fika till jobbet. Det är suveränt – jag gillar att baka. Mina kollegor gillar att äta. Sparade dock ett gäng i frysen ifall jag får anledning att bjuda på gofika.

Den här mandelkakan är riktigt god och saftig med en ljuvlig citronsmak och en syrlig citronglasyr på toppen.

IMG_5360

Kakan görs på mandelmassa och det är såklart smidigt att köpa färdig men åhhh så mycket godare det är att göra egen. 200 g skållade mandlar och 2 dl socker. Kör i mixer med knivar tills du har en massa. Klart!

1 långpanna 20×30 cm

2 ägg
3 ½ dl strösocker
1 citron, rivet skal + 2 msk citronsaft
125 g mandelmassa, riven
2 bittermandlar, malda
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
200 g smör, smält

Glasyr
4 dl florsocker
2–3 msk citronsaft

IMG_5361

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Riv citronskalet och smula mandelmassan fint. Blanda ner det i äggsmeten. Blanda malen bittermandel, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

Glasyr: Blanda florsocker och saft från citronen till en bredbar glasyr.

Skär bort kanterna om du vill ha en snygg kant. Bred glasyren på kakan och låt den stelna innan du skär den i rutor.

IMG_5368

Receptet kommer från tidningen Hembakat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s