Jordgubbsdröm till Midsommar

God Morgon Midsommarafton!

Vad kan vara bättre på midsommar än en riktigt smarrig jordgubbstårta?!

Den här fick faktiskt stående ovationer när jag bjöd på den på jobbet igår så jag kan med säkerhet säga att denna kommer bli poppis efter midsommarmiddagen! Ska du göra den idag lär du dock hoppa över rabarberkompotten nedan och köra med nåt annat gott som inte behöver stå sig en natt. Kör på något syrligt – varför inte Lemoncurd?

IMG_4782

Tårtan är gjord på citronbottnar efter ett helt grymt recept. Jag har kört 3-lika-delar i glad och varit nöjd men detta är sååå mycket bättre. Säkert blir det på ett ungefär 3-lika men det blir en mycket bättre tyngd i bottnarna så från och med nu är det detta recept som kommer bakas i mitt kök.

Till anslag i en 18 cm springform

4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
1.5 tsk Bakpulver
Skal av en citron

Klä springformen med bakplåtspapper i både botten och på kanterna. Använd lite olja för att få pappret att fasta mot formen. Om man vill tar man även lite olja på insidan av pappret och ”bröar” formen med riven kokos. Blir supergott och ger bra stadga till bottnarna.

Vispa ägg och socker LÄNGE i maskin – minst 7-8 minuter
Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och vänd sedan ner i äggsmeten
Blanda till sist ner citronskalet
Grädda på 175 grader i ca 40 min. Beror mycket på din ugn så kika efter 30 min med en sticka – när stickan är helt torr är kakan klar.

Detta recept samt receptet på jordgubbsfyllningen nedan har jag hittat på Facebook och sen moddat lite själv, så jag vet inte vem jag ska tacka. Grymma recept är det i alla fall – båda två! 

IMG_4777 (1)

Jordgubbsdröm (Namnet är i alla fall mitt eget påhitt! :))

Riktigt god fyllning i tårta men skulle man slänga in den en stund i frysen skulle jag gissa att du får fantastisk glass.

Till ett lager i samt spackling runt tårtan

3 dl Vispgrädde
130 g Philadelphia
1,5 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
250 g Jordgubbar, i småbitar
ca 1-2 msk marsansåspulver (för att få bra konsistens. Mer om du har blöta jordgubbar – mindre om bären är torrare)

Vispa grädden hårt
Rör ihop florsocker, vaniljsocker och Philadelphiaost i en annan bunke
Vänd ner ostblandningen i grädden
Finhacka jordgubbarna och vänd ner i smeten
Ta lite marsanpulver i taget tills du har en fast hållbar fyllning

IMG_4781

I denna tårta hade jag rabarberkompott smaksatt med lite kanel i första lagret. Jag körde lite på en höft men kan tänka mig att jag hade ca 500 gram rabarber, en kanelstång, 1,5 dl vatten och ca 1 dl gelesocker. Koka upp på hög värme tills all rabarber kokat sönder. Ta ut kanelstången och häll upp på burk. Låt kallna HELT innan du fyller tårta med denna sorts fyllning – bäst är att låta den stå i kyl över natten.

Montering

Tårtbotten
Ett lager rabarberkompott (vräk inte på ända ut i kanterna. Det behövs inte så mycket för att det ska bli saftigt och gott)
Tårtbotten
Ett rejält lager med jordgubbsdröm
Tårtbotten

Låt stå i ett par timmar i kylen så att den får sätta sig lite.

Spackla hela tårtan med resterande jordgubbsdröm och dekorera efter tycke och smak. Jordgubbar känns ju lämpligt 🙂
Jag hade lite grädde kvar så jag vispade upp den och spritsade lite också bara för att det är kul!

IMG_4778

3 thoughts on “Jordgubbsdröm till Midsommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s