Sea Salted Chocolate and Mint Macarons

En ny omgång av dessa underbara små bakverk. Dessa skulle ha blivit uppätna av min mamma och hennes vänner på en tjejmiddag (älskar att använda ordet tjejmiddag när snittåldern är pensionär!) men den blev inställd på grund av sjukdom… Istället får mina kollegor lite fredagsfika imorgon!
IMG_3875

Grundreceptet är i princip det samma som vanligt men med kakao då såklart! Grundreceptet jag använder är från Linda Lomelino.

Chokladmacarons – ca 30 färdiga macarons

-100 gram skållade och malda mandlar (jag använder mig av färdigt mandelmjöl som jag kör en extra sväng i mixer)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-4-5 matskedar socker
-185 gram florsocker
-15 gram kakao
-Cirka 1 msk havssalt
-Kakao, till att pudra ovanpå

Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Strö över ett par flingor havssalt över varje kaka och pudra lite kakao ovanpå.
Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

IMG_3878

Mörk Mintchokladganache

100 g Mörk choklad (Jag använde Marabou Premium Mint)
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
Värm grädde och smör i en kastrull tills det preciiiiiis ska börja koka.
Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills det blir en jämn fin ganache.
Ställ ganachen i kylen så att den får stelna till lite. Spritsa eller bred sedan ganache på en macaron och para ihop den med en annan.

Makaroner är goda direkt men blir allra bäst om de får gotta till sig i en tät burk i kylen en dag eller två.

IMG_3872
IMG_3873

One thought on “Sea Salted Chocolate and Mint Macarons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s