Lemon Macarons

Viktor önskade sig Macarons till sitt kalas. Till mammas stora glädje. Han ville ha sura Makaroner så jag gjorde solgula makaroner med smak av citron.

IMG_3829

Grundrecept Macarons

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•200 gram florsocker

Till dessa lemon macarons hade jag även torkat skal från två citroner. (Riv skalet från citronerna och lägg på ett bakplåtspapper i ugnen på svag värme en stund. Stäng av ugnen och låt skalet torka på eftervärme)

Färg efter tycke och smak – jag hade en droppe gul pastafärg.

Gör så här!

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och citronskalet och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 15 minuter. Låt svalna helt och fyll sedan med valfri fyllning.

IMG_3830

Mina macarons är fyllda med min absoluta favorit. Lemoncurd och grädde. Lemoncurd kan jag bokstavligt tala leva på men köp för guds skull inte curd i butik – den smakar apa jämfört med hemmakokt.
Recept finns tex här!

Till fyllningen:

2 dl grädde
1 dl lemoncurd

Vispa grädden. Vänd ner lemon curd med en slickepott. Spritsa eller bred fyllning på en macaron och para ihop den med en lika stor kompis. Förvara dessa godingar i en tät burk i kylen. De går såklart att mumsa i sig direkt men är allra godast efter en dag eller två när de gottat till sig.

IMG_3832

För att göra mina macarons lite roligare doppade jag en tandpetare i röd färg och gjorde en liten krumelur på varje kaka precis när jag spritsat ut dom på plåten.

IMG_3834

Så retsamt med dessa bilder som man tar i vintermörkret. Men men – det får man leva med ett par månader till innan ljuset är här för att stanna ett gäng månader. Börjar faktiskt längta lite smått även om jag fullkomligt älskar vinter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s