Fingerstårta med Nonstop

IMG_3772

Viktor är ju ingen tårtkille direkt, han äter i princip aldrig tårta, så jag blev väldigt förvånad när han faktiskt ville ha just tårta på sitt kalas. Det var dock VÄLDIGT specifikt vilka smaker det skulle vara och hur den skulle se ut. Jag har gjort en sån här ”fingers-tårta” en gång förut så han visst precis att det var just en sån han ville ha. Vi googlade lite bilder och han föll för att ha non-stop på.

IMG_3775

Numera ska ju inget vara barnsligt eller pinsamt så några ljus i tårtan var uteslutet. Jag funderade på tomtebloss men de håller ju bara i några sekunder så till slut blev det lite gammalt hederligt klippa och klistra. Glitterpapper, lim, paljetter och blomtråd blev till slut V I K T O R att sätta i tårtan. Jag valde medvetet rött tårtfat och blått snöre för att få så mycket färg som möjligt. Tycker det passar när det är barnkalas (även om jag inte får säga just barnkalas för Viktor).

IMG_3777

Tårtan har ljusa vaniljbottnar och är fylld med lättkokt jordgubbssylt och vaniljmousse.

Jordgubbssylt – en rejäl burk

500 g frysta jordgubbar
2 dl socker
2 msk gelesocker

Tina jordgubbarna. Häll allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra i ca 10-15 minuter. (Ju längre du kokar ju mer mosiga blir bären). Jag kokade så lite det gick för att få alla jordgubbar hela, tycker det är godast med rejäla bitar i en tårta, men det är en smaksak. Häll upp i burk och låt svalna helt, gärna en dag eller två i kylskåp. Har du, som jag, låtit gubbarna vara hela får man skopa upp ur burken så att inte allt spad får tårtan att gegga ihop helt. Räcker till 1 lager på en normalstor tårta.

Vaniljmousse (recpet från underbara bloggen Bli min jäst)

2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsan (vaniljsås, men lite tjockare gjord)
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Gör vaniljsåsen som det står på förpackningen, ha i lite mer pulver så att det blir som en tjock kräm.
Rör ihop Kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten. Låt stå i kyl över natten.
Räcker till ett lager i normalstor tårta.

För att min tårta skulle bli lagom hög för fingers behövde jag fyra bottnar. Det betyder 3 fyllningar. Jag löste det på enklast möjliga sätt – blandade det jag hade kvar av moussen med det jag hade kvar av sylten. Simsalabim en vanilj-jordgubbs-mousse till sista lagret! 🙂

För att alla ”fingrar” skulle fastna lättare spacklade jag tårtan med bästa barn-kombon – vispad grädde blandad med O´boy. Det går åt rejält med fingers även om jag ”bara” gjorde en tårta med diameter 20 cm. Nästan 3 hela paket fingers och 3 hekto nonstop är denna tårta fylld med. GOTT och alldeles perfekt tyckte killarna!

IMG_3778

En reaktion till “Fingerstårta med Nonstop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s