Hus och Hem,  Pyssel och Fix

Klätt om köksstolarna

Jag har totalt ledsnat på mina köksstolar. Har länge suktat efter nya men får hejda mig med tanke på budgeten. Alla stolar jag vill ha kostar en slant och då får man helt enkelt vänta (har jag hört – jag är inte så bra på det här med att vänta). Hur som – för att stå ut bestämde jag mig för ett tag sen att klä om sitsarna. Testade på en stol och det blev kanon. Tror ni jag fick ändan ur att göra om resten. Näe då, månaderna har gått och jag har fortsatt sura över de trista stolarna. Idag fick jag helt plötsligt ett ryck – och vips så var det klart! Varför har jag inte gjort det tidigare!??!

collage

Det är faktiskt rätt enkelt att klä om en stolsdyna, allt man behöver är en skruvdragare, häftpistol, sax och ett tyg. Jag valde efter mycket om och men (samt ännu en budgetdiskussion eftersom jag helst ville ha ett tyg från Svensk Tenn) ett tyg från IKEA. Älskar visserligen detta mönster så nu i efterhand är jag jättenöjd!

Hur gör man då? Jo, man skruvar av sitsen. Lägger den på tyget man ska använda och passar in så att man får ett snyggt mönster. Klipper tyget ca 10 cm utanför stolsitsen. Sen tar man fram sin häftapparat och gärna en kompis, det är lite lurigt att få till det här själv – fyra händer är att föredra. Börja med att sätta två klammer på högst upp vid stolryggen, dra sedan tyget ordentligt och häfta längst fram på dynan. Sedan ett par klammer på varje sida. När du ser att allt sitter rakt och snyggt är det dags att börja dra och slita i hörnen så att de blir snygga. Det blir ett gäng klammer för oss hobbyfixare men det är inget problem, det syns inte sen ändå. När tyget är spänt och fastklamrat är det bara att skruva tillbaka sitsen på stolen. Tadaaa!

IMG_3450

Kommentera

%d bloggare gillar detta: