Baka

Macarons med smak av Lime och Citron

IMG_2826

Nu kommer äntligen receptet på dessa helt underbara kakor. Har använt mig av ett grundrecept från duktiga Linda Lomelino – använder mig ofta av hennes recept som är väldigt välarbetade och noggranna.

Macarons, grundrecept

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•200 gram florsocker
•Torkat rivet skal från 1 lime & 1 citron (enklaste sättet är att torka rivet skal dagen före, jag brukar ställa in det i ugnen en stund på låg värme och sedan stänga av och låta stå i eftervärmen)
•Grön pastafärg (eller karamellfärg) – kan uteslutas

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

IMG_27153. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten. Fick också tipset när jag kollade på julbakprogram på TV för ett tag sen att marängens topp ska se ut så här när den är färdig. Doppa ner vispen i marängen och lyft upp den – toppen ska inte stå rätt upp och inte åka ihop – den ska böja sig men hålla sig uppe.

IMG_2716

4. Fyll en spritspåse med rund tyll (eller en sån här alldeles jättesmart macronspritsmojäng – finns på Cervera) och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.

IMG_2726

IMG_2727

IMG_2736

Fyllningen jag använde är en Swiss Meringue Buttercream. Ljuvligt god och len frosting som är kanon till både tårtfyllning eller till cupcakes. Även detta är ett av Linda Lomelinos recept.

Lemon & Lime Swiss Meringue Buttercream

•2 stora äggvitor
•100 gram socker
•130 gram rumstempererat smör
•Skal från 1 lime & 1 citron samt saft från 1/2 lime & 1/2 citron

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.

2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 15 minuter.

4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.

5. Tillsätt skal och saft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.

IMG_2821 IMG_2822 IMG_2824

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: