Bakningen

Mjuk pepparkaka

En av mina favoriter när det kommer till mjuka kakor är just pepparkaka – och då kan man undra varför jag inte bakat det en enda gång förut…. Men idag blev det av. Gjorde om ett gammalt recept jag hittade från Allt om Mat och ohhhhh my – jag har just dött och vaknat upp i mjuk-pepparkaks-himlen!

IMG_2287.JPG

Till en stor pepparkaka:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl grädde
1 tsk mald ingefära
1 1/2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
2 tsk bakpulver

IMG_2279.JPG

Kanske finns det malda nejlikor att köpa men jag har aldrig sett det. Det är helt ok, det är lite mysigt och extra juligt att ta fram mormors mortel och gå loss!

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
Tillsätt smöret och grädden försiktigt med en slickepott – vänd ihop – rör så lite som möjligt.
Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en separat bunke. Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd ner allt med slickepotten till en slät smet.
Smöra och bröa en rund form. Häll smeten i formen och grädda i ugn, 175 grader, i cirka 40 minuter.

IMG_2284.JPG

IMG_2285.JPG

I övrigt har jag varit på jobbet idag! Stooor händelse, kände mig helt felplacerad. Men vilket mottagande jag fick – kramar i mängder och till och med choklad på skrivbordet från finaste kollegan och vännen. Så härligt att komma tillbaka efter över 2 veckors sjukdom och få så mycket kärlek.

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: