Bakningen,  Maten

Saffranskrans med mandel och äpple

Idag har doften här hemma varit helt underbar, godaste saffranskransarna fyllda med hemgjord mandelmassa och syrliga äpplen har gräddats och avnjutits. Dessa kommer bli en klassiker här hemma många år framåt. Degen blev suverän så jag kommer använda detta recept även till vanliga lussebullar.

IMG_2258.JPG

IMG_2261.JPG

IMG_2264.JPG

2 kransar

Degen
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)

Fyllningen
2 äpplen (gärna ingrid marie)
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker och mandelsplit till garnering

Mandelmassa
200 g skållad sötmandel
1 dl socker

Skär smöret till degen i tärningar.
Smula jästen och blanda med smörtärningar, mjölk och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt socker, salt och mjöl, men spara 1 dl mjöl (ca 60 g, till 2 kransar) till utbakning. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk 1 timme eller till dubbel storlek.

IMG_2266.JPG

Medan degen jäser görs mandelmassa vilket är världens enklaste att göra själv. Hemgjord blir dessutom såååå mycket godare än köpt.
Kör bara skållad mandel och socker till en jämn smet i en matberedare med knivar.

När degen jäst klart – Skala, kärna ur och finhacka äpplena.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar.
Kavla ut varje del till en 1 cm tjock rektangulär platta.

Bred smöret över degplattorna. Strö över hackade äpplen och mandelmassa.

IMG_2272.JPG
Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en bakpappersklädd plåt.
Klipp snitt i degringen med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i 20 minuter.

IMG_2270.JPG

IMG_2271.JPG
Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelsplit och pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, tills kransen fått en gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.

IMG_2274.JPG

IMG_2276.JPG

IMG_2277.JPG
Japp, jag glömde att sätta en ring i mitten så att det blev en snygg krans.. Men men, goooood var den ändå! En krans har vi redan börjat nalla på men den andra får bo i frysen tills det är dags för finfika.

(Receptet kommer från ICAs Buffé)

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: