Saffranskrans med mandel och äpple
Idag har doften här hemma varit helt underbar, godaste saffranskransarna fyllda med hemgjord mandelmassa och syrliga äpplen har gräddats och avnjutits. Dessa kommer bli en klassiker här hemma många år framåt. Degen blev suverän så jag kommer använda detta recept även till vanliga lussebullar.
2 kransar
Degen
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)
Fyllningen
2 äpplen (gärna ingrid marie)
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker och mandelsplit till garnering
Mandelmassa
200 g skållad sötmandel
1 dl socker
Skär smöret till degen i tärningar.
Smula jästen och blanda med smörtärningar, mjölk och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt socker, salt och mjöl, men spara 1 dl mjöl (ca 60 g, till 2 kransar) till utbakning. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk 1 timme eller till dubbel storlek.
Medan degen jäser görs mandelmassa vilket är världens enklaste att göra själv. Hemgjord blir dessutom såååå mycket godare än köpt.
Kör bara skållad mandel och socker till en jämn smet i en matberedare med knivar.
När degen jäst klart – Skala, kärna ur och finhacka äpplena.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar.
Kavla ut varje del till en 1 cm tjock rektangulär platta.
Bred smöret över degplattorna. Strö över hackade äpplen och mandelmassa.
Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en bakpappersklädd plåt.
Klipp snitt i degringen med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelsplit och pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, tills kransen fått en gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Japp, jag glömde att sätta en ring i mitten så att det blev en snygg krans.. Men men, goooood var den ändå! En krans har vi redan börjat nalla på men den andra får bo i frysen tills det är dags för finfika.
(Receptet kommer från ICAs Buffé)