Chokladkolapaj med Lingon
En riktigt höstig paj som bara smälter i munnen. Galet god för oss chokladälskare! Lingon är en nyhet för mig att ha i en dessert men det gick ju utmärkt – bröt av riktigt fint mot chokladen. För att få lite extra sting hade jag även ett par rutor av Lindts mörka choklad med havssalt i kolan. Mums!
Hittade detta recept hos Arla och även om det var jättegott med både havregryn och lingon så kan man säkert göra den här pajen precis lika smarrig med enbart vetedeg och andra bär. Ett bra grundrecept med andra ord!
Botten:
100 g Arla Svenskt Smör
1⁄2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1⁄2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
Fyllning:
1 1⁄2 dl Arla Köket® vispgrädde
50 g Arla Svenskt Smör
1 1⁄2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt (Här hade jag även i 3 rutor av Lindts mörka Seasalt)
1 1⁄2 dl lingon
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten.
Servera pajen med lättvispad grädde och givetvis en kopp kaffe.