Morfars födelsedagstårta
Pappa fyller år på söndag. Han vill inte fira, tycker att han fyllt år tillräckligt med gånger, men ett litet kalas ville vi i alla fall ha. Mest så att barnen får gratta och sjunga ”ja må han leva”. Det blev hämtmat från kinakrogen (attans att man inte hinner laga middag på fredagar) och sen, såklart, en liten tårta.
Pappa är lurig när det kommer till bakverk och tårtor. Mest för att han faktiskt inte tycker om något av det. Och inte sånt som är för sött. Och inte choklad. Och inte grädde. Blir inte mycket kvar att göra tårta på då. Jag gjorde mitt bästa!
Det här är en minitårta – gjord på bottnar med 12 cm i diameter. Det lilla, och MYCKET älskade, tårtfatet är från Lagerhaus. Märkligt nog har dom inte matchande springform men det finns på Åhléns för den som söker.
Tårtan är gjord med 6 lager botten och således 5 lager fyllning. Fyllningarna jag använt är en Limemousse och en jordgubbsmousse. Dessa smaker är SUVERÄNA ihop och även om limemoussen känns lite väl sur ensam blir den fantastisk med jordgubbar och grädde.
Tårtan är spritsad med grädde på sidorna och sedan är det bara att vräka på frukt och bär på toppen. Tyvärr var utbudet i min butik inte det bästa idag så det blev röda vinbär, kiwi och Physalis. Enkelt och väldigt gott!
Limemousse (räcker till 1 lager på en 24 cm tårta)
2 dl vispgräde
1 dl creme fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
0.75 dl socker
1 tsk rivet limeskal
0.5 dl pressad limesaft av ca 2 limefrukter
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinet
Vispa grädden lätt
Vispa creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker med elvisp tills allt socker löst sig
Smält gelatinet i limesaften i en kastrull
Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden
Låt stå och stelna i kylskåp i ca 1-2 timmar
Recept från Bengtssons baksida
Jordgubbsmousse (Räcker till 1 lager på en 24 cm tårta)
250gram frysta jordgubbar
1,5dl vatten
2dl gelesocker obs! inte syltsocker!
1,5 dl grädde
Lite citronsaft från flaska
Koka upp jordgubbarna i vattnet tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tar car 20-30 minuter.
Häll i gelesocker och koka några minuter.
Ställ in i kylen och svalna tills den är helt kall.
Vispa upp grädden och blanda det i jordgubbsmoset.
Sidorna jag hittat dessa recept på kan jag verkligen rekommendera i jakten på smarriga bak/tårtrecept. Grymma!
2 kommentarer
Pingback:
Pingback: