Kardemummaskorpor och Lemoncurd

Gott + Gott = Godast

Det här mina vänner är fika när det är som allra bäst. En kopp gott te till ett par såna här skorpor med Lemoncurd på gör vem som helst lycklig i magen.

IMG_0924 IMG_0927

Lemoncurd

(jag använder Linda Lomelino´s recept)

1 1/2 dl strösocker
2 stora ägg
saft och finrivet skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g smör, i bitar

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.
Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig drygt en vecka i kylskåp.

IMG_0931

Kardemummaskorpor

150 gram smör
0,5 dl socker
1 st ägg
3 tsk kardemumma (malen)
1,5 dl grädde
2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa smör och socker med elvisp. Blanda ner ägget med en slickepott. Tillsätt kardemumma och grädde. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör till sist ner detta i smeten. Det blir en kladdig deg men den ska inte fastna på händerna.

Jag brukar väga upp deg med digitalvåg för att få alla lika stora men det är kanske lite överkurs 🙂 Dock tycker jag det är enklare än att hålla på att skära och mäta upp men man gör som man vill. (jag vägde upp mina 15-20 gram styck)

Rulla kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i uppvärmd ugn ca 8-10 min.

Dela varje kula med hjälp av en vass brödkniv (tandad), när de inte bränns längre. Det blir en över- och en underdel. Sätt halvorna på en plåt och torka till skorpor knappt 10 min. i 225 graders ugnsvärme. Tiden kan variera beroende på skorpstorlek.

De här skorporna är superenkla att baka och jag hade med mig Harry på detta bak – både han och Viktor gillar dessa skorpor skarpt. Ett tips för bak med kidsen som inte resulterar i en sockerbomb.

IMG_0934

5 thoughts on “Kardemummaskorpor och Lemoncurd

  1. Pingback: Tuttar | Anhavi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s