Baka

Snurrig Påsktårta

Till påskafton svängde jag ihop en liten tårta. Jag tänkte att man ju självklart måste ha ett bakverk som komplement till allt godis. På en av mina absoluta favvobloggar hittade jag denna karuselltårta. Ursprungligen kommer receptet från Hemmets journal.

Det här är ett riktigt mormors-bakverk. Perfekt när man vill ha en tårta men inte har tid att fixa och dona flera dagar i rad. Den här gick från första knäckta ägget till helt klar och spritsad på ca 1 timma. Jag bytte dock ut nougatfyllningen som är i receptet mot rabarberkompott – bottnar, nougat, grädde och marsipan låter lite väl sött även för en gottegris som jag. Att bryta av med en syrlig bärkompott är mer i min smak när det kommer till rulltårta.

Obs! När man bakar botten till en rulltårta är det snabba bud som gäller. Se till att ha alla fyllningar klara INNAN du gräddar botten. När gräddningen är klar och du tar ut din kaka måste den stjälpas upp på sockrat bakplåtspapper, svalna i ett par minuter, få på sin fyllning och snabbt rullas ihop innan den svalnat helt. Hinner kakan svalna för mycket kan den inte rullas och kommer bara spricka och gå sönder.

Till en tårtbotten/rulltårta

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulvret, och sikta ner. Rör om och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 7 minuter. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper

 

IMG_0339

 

Vill du också göra rabarberkompott till din tårta gör du så här:

3 dl rabarber skuren i bitar
0,5 tsk mald kardemumma
1 krm kanel
1 dl socker
2 msk vatten

Koka ihop allt i en kastrull och låt koka häftigt i ca 5 min under omrörning. Rabarbern ska falla sönder. Häll upp kompotten i en burk och låt den bli helt kall innan den används till en rulltårta.

 

IMG_0340

Nu är det dags att börja rulla! Bred ut fyllningen på hela kakan och skär den sedan i ca 4-5 cm breda remsor (skär på längden) Ta den första remsan och rulla ihop. Sedan fyller du på med remsa efter remsa tills du har en tårta i lagom storlek. Jag gjorde min tårta rätt liten eftersom vi bara var 6 pers men det som bli över rullade jag ihop som en vanlig rulltårta och slängde in i frysen.

IMG_0341

Och så till det bästa – dekorera. Kavla ut ett lock i marsipan och täck mitten på tårtan. Spritsa sedan med grädde och dekorera med nåt kul – i detta fall mina älskade godisägg och grön marsipan men tårtan blir ju hur fin som helst med ett rosa marsipanlock och färska hallon. Eller varför inte strunta i marsipan helt och göra en spritsad ombre?!

IMG_0342

 

 

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: