Mat

Kolapannacotta med pecannötter och grädde

Såhär i sjukdomstider måste man få unna sig något gott. Speciellt om det är en födelsedag. Men när orken tryter är det läge för något enkelt. Pannacotta är det perfekta alternativet. Gott som attan men kräver minimalt med förberedelser.

Den här kolapannacottan är ljuuuvlig och väldigt söt. Det krävs bara en lite slick till kaffet så är man nöjd. Men en ännu mindre klick grädde och så några karamelliserade pecannötter som sällskap blir desserten komplett. Vet inte riktigt vart jag snappat upp recepten men det finns en uppsjö av olika varianter och man vill spana in någon annan utöver min.

IMG_0287

Pannacotta behöver minst 4 timmar i kyl för att stelna så gör den gärna kvällen innan för att vara på den säkra sidan.

Detta skulle räcka till 4 pers men blev till 8 i mina små ljuskoppar/dessertskålar. Denna portion räckte mer än väl.

4 dl grädde
4 msk mjölk
3 gelatinblad
1,5 dl dulce de leche

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädde så det precis kommer bubblor. Det får inte vrålkoka. Dra av plattan och låt svalna något. Rör i dulce de leche och gelatinbladen. Rör hela tiden tills allt har smält samman. Häll upp i glas/skålar. Täck över varje glas med plastfolie och ställ i kylen minst 4 timmar.

 

IMG_0290

Karamelliserade pecannötter är kanonenkelt att göra och är suuupergott att ha till lite av varje. Man kan även bara lyxäta dom som dom är även om jag kanske tycker dom kommer till sin allra bästa rätt tillsammans med en söt och len dessert – tex pannacottan ovan.

100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
1  rågad tsk flingsalt
0,25 dl vatten

Rosta nötterna i en torr het panna. Dom är klara när det luktar nötter i hela köket. Häll över nötterna i en skål och koka ihop socker, salt och vatten i pannan. Det tar några minuter och röran ska bli härligt bärnstensfärgad. Häll tillbaka nötterna och rör runt ordentligt under några minuter. Häll ut massan på ett bakplåtspapper och låt stelna. Bryt eller grovhacka beroende på vad du ska ha dessa godingar till. (till pannacottan hackade jag)

Så – när pannacottan stelnat är det dags att slänga på lite härliga nötter och en liten klick grädde. Glöm inte kaffet till!

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: