Baka

Vanilla cookies / Vaniljkakor

IMG_0227

Bakade ju en del igår inför kalas som komma skall i helgen. Det blev en rejäl laddning hederliga kanelsnäckor och sen en nyhet – vaniljkakor. Dessa kakor är inte sista gången jag bakar. Galet smidig deg som gick finfint att få upp på plåten. Kakorna håller sig sedan SUPERFINA under gräddningen – håller formen och flyter inte ut ett dugg.  Dessa kakor blir perfekta för att dekorera med tex sugarpaste eller kristyr. Jag tror dock att denna laddning får vara som dom är eftersom Harry fullkomligt älskar kakorna  – och det är ju hans kalas.

Till ca 4 plåtar kakor

230 g rumsvarmt smör
230 g strösocker (2,5 dl)
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
340 g vetemjöl (5,6 dl) + extra för utkavling

Kör smör och socker i maskin till det är fluffigt. Knäck i ägget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke och vispa sedan ner blandningen i smörsmeten. Kör maskinen till du har en formbar deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila ett par timmar i kylen.

IMG_0215 IMG_0216

Ta ut lite deg i taget och kavla ut på rejält mjölat bakbord. Ta ut kakor med kakmått. Till dom här kakorna använde jag Harrys play-doo-formar (Nydiskade då alltså).  Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter i 180 grader. Kakorna är klara när dom preciiiis får färg i kanterna. Låt svalna på plåten några minuter innan du lägger över dom på ett galler. (Ha en handduk på gallret så inte alla kakor ramlar av)

IMG_0219 IMG_0218

Jag gjorde två plåtar med blandade kakor och 2 plåtar med bara flygplan. Dessa kakor är dom som ska serveras på kalaset på söndag. Flygplan är lite grann temat för dagen…

Harpan var ju sjuk i söndags och var inte med och bakade men det här är ett sånt recept som man mycket väl kan låta ungarna vara med på. God, smakvänlig och lättkavlad deg,  nästan precis som att leka med modellera.

IMG_0220

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: