Mat

Fusk-kokad torsk med äggsås

Jag fick en önskan om att lägga upp recept på mat som passar för barn. Jag lagar vanligtvis alltid samma mat till barnen som till oss. Vi har turen att ha barn som gillar allt från inlagd gurka och vitlök till salami och oliver men visst gör vi mat som passar barnen speciellt också.

Idag gjorde jag en gammal klassiker som barnen faktiskt älskar. Fisk är ofta inget problem att få i ungarna men det är helt klart ingen favorit heller. Den här fusk-kokade torsken gör jag i ugn istället för att koka just för att barnen vägrar kokt men glatt äter när den är gjord i ugn. Fisken får dels lite färg (har märkt att barnen gillar det betydligt bättre) samt att den blir lite krispig på ytan vilket också tilltalar mer. Såsen är tokenkel och blir faktiskt riktigt riktigt god!

 

IMG_0201

 1. Tina fisken. (jag använder fryst torskblock som jag tar ut ur frysen på morgonen)
 2. Sätt ugnen på 200°C.
 3. Koka potatis.
 4. Hårdkoka ägg (jag räknar ett ägg per person, hälften ska i såsen och en halva till servering)
 5. Gör såsen!
 • 2 msk smör eller margarin
 • 2 msk vetemjöl
 • 4 dl mjölk
 • 1 fiskbuljongtärning
 • 1/2 kruka persilja
 • hälften av dom hårdkokta äggen

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med mjölken lite i taget under omrörning. Smula ner buljongtärningen. Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner den och äggen i såsen. Lägg lock på kastrullen och låt stå medan fisken blir klar.

Då är det dags för firren!

 1. Häll lite olja i en ugnssäker form och lägg i fisken. Salta och peppra. Sätt formen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 60°C. (Fisk ska egentligen ha lägre temp tror jag men jag gillar den vid 60 grader)

Servera fisken med kokt potatis, sås, en ägghalva och grönsaker som kidsen gillar. Här blev det avokado ikväll.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: