Maten

Bacon- och spenapaj

När idéerna till middag tryter slutar det ofta med att jag slänger ihop en paj. Det gillas av hela familjen och man kan ta lite vad man har hemma. Det blir alltid bra men ibland blir det kanon. Den här är en sån paj som blev kanon. Enkelt och smidigt. Och väldigt gott. 
 
 

Pajdeg:

100 g smör

2 dl vetemjöl

0,5 dl grovt rågmjöl (eller annat valfritt mjöl)

ca 2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 pkt (à 140 g) bacon

0,5 gul lök eller 20 cm purjolök

1 stång broccoli (går såklart lika bra att ta fryst)

½ ask körsbärstomater

Äggstanning:

2 ägg

2 dl mjölk

0,5 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk Dijon senap

svartpeppar

3 dl riven ost

 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 
 
Kör tärnat smör och mjöl i en matberdare tills det blir smulor. Häll i vatten och kör ett par varv. Häll ut på bakbord och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg in degen i plast och låt vila i kylen ca 30 min. Gör fyllning under tiden. 
 
Fräs lök och bacon i en panna tills löken är mjuk och baconet knaperstekt. Koka broccolin i saltat vatten ca 5 min. Vispa ihop allt utom osten till äggstanningen i en bunke. Smaka av med peppar. 
 
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda skalet i ca 10 min tills det får lite färg. 
 
Fyll skalet med bacon, lök och broccoli. Dela körsbärstomater och sprid ut. Strö över all ost och häll till sist på äggstanningen. Grädda ca 30 min. Låt helst pajen stå till sig i nån timma innan du hugger in. Då hinner den sätta sig ordentligt. Servera med sallad och bröd. 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: