Baka

Chokladbomb med ett stänk av citron

Vilken dag! Snacka om PERFEKT födelsedag. Jag har blivit firad från morgon till kväll! Det har ringt, sms:ats, facebookats, sjungits i flera omgångar och fikats och firats både på jobbet och hemma. Det är kärlek och jag är SÅ tacksam över alla fina människor jag har i min närhet! ♥
 
Födelsedag betyder tårta och denna gång blev det choklad med choklad och så lite extra choklad på toppen. Detta i kombination med syrlig citron blev en riktig hit! Dock blev den väl kanske godare än snygg men va fasen – det är ju ändå smaken som är det viktigaste i slutänden!
 
 
Tanken var ju att Malteserna skulle vara över hela tårtan och den vita bara som dekoration uppepå men – Malteserna tog slut så det fick bli lite mer vit choklad både här och där. Tur att choklad är gott! 
 
Tårtan består av glutenfria bottnar enligt 3-lika receptet. Kika in hos Sockerrus för en mycket utförlig guide till detta recept.  Jag hade en form som är 20 cm i diameter och gjorde bottnen på 5 ägg och 2 msk bakpulver. Mjölblandningen bestod av 1/3 var av majsmjöl, potatismjöl och kakao. 
 
 
Bottnen fick lite annorlunda konsistens men blev ändå heeeelt ok. Jag har fler tjejer på jobbet som inte tål gluten och dom stackarna får alltid bara titta på när vi fikar. När jag ändå bakar allt själv och kan ha koll på vad jag har i tycker jag det är kul att se till att alla kan äta. Den här tårtan är helt gluten- och laktosfri (bortsett från Malteser som ju innehåller gluten. Dom är å andra sidan väldigt enkla att peta bort)
 
När man ger sig på att göra tårtbottnar, eller anslag som det så fint kallas, är det verkligen att rekommendera att skaffa sig en tårtkniv. Det finns svindyra märkesvarianter. Och så finns det IKEA. Jag har den från IKEA som kostar hela 49 kr och är KANON! Dagens baktips!
 
 
Lite recept då på slutet. 
 
Dulce de leche är det enklaste. Köp burken som heter karamelliserad mjölk (finns i bakhyllan). Klart! 
Såå smidigt. Istället för att koka kondencerad mjölk i flera timmar så är det bara att öppna burken. 
 
Mörk dumlefluff

200 gram mörk Dumlekola
3 dl vispgrädde
 
Värm grädden i en kastrull tills det näääästan börjar koka. Hacka dumlen i mindre bitar och häll ner i grädden. Rör och rör och rör till allt godis smält helt. Häll upp i en skål och dra över plastfolie. Låt stå i kylen över natten. Det är ingen idé att försöka vispa fluff samma dag som man gjort det – det går inte. När fluffet vilat över natten är det bara att ta fram elvispen och vispa till härligt fluff att täcka eller fylla tårta med. 
 
Lemoncurd – Recept från Linda Lomelino
 
1.5 dl strösocker 
2 st stora ägg 
2 st citroner, saft och skal (ca 1 dl saft) 
50 g rumsvarmt smör, i kuber 
 

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.
Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält.
Häll upp i en burk med lock och förvara i kylen. 

Även denna behövs göras en dag före den ska fyllas i en tårta så den blir riktigt kall. 
 
Glasscreme
 
Vaniljsåspulver
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
 
Här höftar jag lite. Häll upp mjölken i en skål och vispa ner vaniljsåspulver. Det ska bli en härlig kräm av det hela. Jag tycker det behövs olika mycket beroende på märke så jag höftar som sagt. 
Vispa grädden i en annan skål och vänd till sist ihop grädde med vaniljkrämen. Ljuvlig smak till vilken tårta som helst! 
 
Så – det var allt. Sen är det bara att lägga ihop bottnar och fyllning, spackla med dumelfluff och sen gå bananas med Malteser. Garanterat GOTT! 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: