Baka

Minimunkar

 
MUMS säger jag bara. Det här är riktigt smarriga små rackare. Lite pilliga att göra men så värda besväret! 
 
Den lilla munkplåten finns på Lagerhaus. Efter lite googlande hittade jag ett recept på smet som blev riktigt bra! Man kan bara fylla formarna till lite mindre än hälften och dom är små från början så det blev hela 4 plåtar på den här lilla smeten. Min Macron-gummi-flaska blev perfekt till doseringen. 
 
Smet till 48 minimunkar

2,5 dl mjöl
1 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1,2 dl mjölk (Översatt från engelskt recept som är i cups)
1 tsk citronsaft
1 ägg
1 ½ msk smält smör

Ugnen på 220 grader (jag körde utan varmluft)
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt.
Vispa ihop ägg och mjölk i en separat bunke. Vispa sedan ihop allt till en smet. 
Blanda till sist i smält smör och citronsaft. Blanda allt noga till en slät smet.
 
Pensla plåten noga med en bra olja – dvs INTE oliv utan raps- eller solrosolja som inte smakar något. Fyll formarna till hälften med en sked eller en sprits om du inte har tillgång till en sån här fiffig gummiflarra med pip. 
 
 
 
Grädda långt ner i ugnen i ca 5-7 minuter. Det ska bli lite lite färg på ovansidan. Munkarna ska bli lite  ”svampiga” och trycker du lätt på den ska det inte bli märken – den ska liksom resa sig igen direkt. 
Ta ut och låt munkarna svalna i några minuter i plåten innan du försiktigt pillar ut dom. Jag tog hjälp av en av Harrys plastskedar. Låt svalna helt och dekorera. Obs! Vill du bara ha sockermunkar rullar du dom i socker direkt innan dom svalnat.
 
 
Dekorera dessa sötnosar är ju nästan det roligaste och man kan ju hitta på hur många olika varianter som helst. Jag gjorde en laddning med bara socker, en med choklad och sen två olika glasyrer med strössel. 
 
Glasyr gjorde jag av 1 dl florsocker och ½ msk mjölk. Bara blanda ihop i en kopp och sen färga med färgpasta eller karamellfärg. Strössla varje munk efter dom doppats i glasyr för det stelnar fort!
 
Chokladen smälte jag bara i vattenbad och doppade munkarna i. 
 
 
Det gick åt en hel del till fikat idag men blev ändå ett gäng kvar – dom får hänga med till jobbet imorgon! 
 
Jaha, då har den här dagen gått. Dags för middag. Det blir enkelt idag – korv och blomkålsmos. 

0 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: