Bakningen

Smala kärleksmums

Gav mig på en lite lättare variant på kärleksmums. Inte så att dom är någon lightvariant – jag använder bara riktigt smör och vanligt socker men lite mindre av både det ena och det andra för att få en lite smalar kaka. Sen är ju A och O att göra bitarna mindre för att inte få kaloribomber. Det som i ”mitt gamla liv” hade blivit kanske 9 eller max 12 bitar blir i detta recept hela 24 bitar plus bortskurna kanter. 
 
 
Recept ca 24 st
 
Kaka
 
50 gram kokosolja
50 gram smör
2 ägg
1 dl socker
3 tsk bakpulver
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
 
Glasyr
 
10 gram kokosolja
2 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 dl florsocker
 
50 gram kokos till garnering
 

Smeten:

Sätt på ugnen på 225°C. Använd en ungsform med kant ca 20×30 cm. Klä den med bakplåtspapper. 

Smält smöret och låt svalna
Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta fettet. Vispa ihop till en jämn smet med elvisp på låg hastighet
Häll och bred ut smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Kolla med en provsticka – kakan ska inte bli helt torr. När kakan är klart och svalnat lite görs glasyren.

Glasyr:

Smält oljan i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt kaffe, kakao, och florsocker
Vispa till en jämn smet. Bred glasyren över kakan.
Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna helt innan du skär kakan i bitar. 

 

(Varje bit ger ca 100 kalorier om du skär ut så pass små att du får 24-26 stycken. Jag använder mig av viktklubb.se när jag räknar ut kalorierna så det är inte exakt på grammet rätt. Dock är jag inte ute efter att räkna ihjäl mig utan vill bara ha lite koll)

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: