Baka

Banan och Nötmuffins i miniformat

Det är den 30:e idag. Det är EN dag kvar på min januariutmaning och här ligger jag sjuk. Det är inte rättvist. 
När man är sjuk är det synd om en och då får man äta goda saker. Så är det. Det är även såna här dagar jag är glad över att jag är bakfreak och alltid har godsaker i frysen.
 
 
Dom här små sötnosarna är vansinnigt goda! Jag bakade dom med tanke på kaloriräkning även om jag inte slaviskt håller på och räknar och donar. Det är ett lite omarbetat recept där varje liten muffin ger 88 kcal. Rätt mycket kan man tycka men dom är maffiga och räcker alldeles utmärkt till en kopp kaffe. 
 
Recept till 30 minimuffins
 
2 ägg
1 dl strösocker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mellanmjölk
120 gram smör (använder vanligtvis 150 gram till muffins men snålade lite med tanke på kcal)
50 gram hackade hasselnötter
2 väldigt mogna bananer
 
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Smält smöret och blanda i smör och mjölk i äggblandningen. Blanda mjöl, salt, bakpulver och nästan alla nötter (spar lite till att ha på muffinsarna) i en separat bunke. Skär bananerna i skivor. Vänd ner mjölblandningen och bananerna i smeten. 
 
Klicka smet i 30 små muffinsformar. Kolla så det blir bananbitar i alla. Strö sedan över de sparade nötterna. 
 
Grädda muffinsarna på 200 grader varmluft ca 10 minuter. 
 
 
Det här blir faktiskt riktigt goda och saftiga muffinsar. Jag ska testa att baka en variant till men ta bort ännu mer smör (största kaloriboven givetvis) och ta bär istället för banan/nötter (båda dessa innehåller ju en del kalorier dom också). Dock kan jag ju känna att ska man ändå fika ska det vara gott. Att baka nåt som smakar papper och har samma tuggmotstånd som gummi intresserar mig inte. Är målet att ha så fett/kalorisnålt att man väljer bort både smak och konsistens tycker jag man kan skita i att fika över huvudtaget. Men det är ju min åsikt förstås… Alla gör som dom vill såklart men då är den här bloggen fel ställe för att hitta recept. 
 
Och så en bild på min ständiga följeslagare i köket. Som denna unge älskar att baka. Mammas kille! ♥
 
 

0 kommentarer

  • Esther

    Varför inte testa att dra ner på sockret och behålla smörmängden. Lika saftiga och smöriga bullar, men lite mindre söta. Mättar mer och är ändå goda! 🙂

    Svar:
    Hej, helt rätt tänkt! Skrev inte det men tanken var att byta sockret mot annan sötning och då blir det ju annan mängd och kaloriinnehåll. Har dock inte satt mig in i vilken sötning som är bäst… Kram A

    Anne

Kommentera

%d bloggare gillar detta: