Livet

5 varor du ska köpa ekologiskt!

 
Europalövet är EU:s märke för ekologiska produkter får användas om livsmedlet innehåller minst 95 procent ekologiskt producerade råvaror. Ekologiska märket får bara användas på produkter godkända av ett kontrollorgan och i Sverige är KRAV det godkända kontrollorganet. Från och med 1 juli 2010 är det obligatoriskt att använda den nya ekologiska logotypen på färdigförpackade livsmedel inom EU.
 
Jag handlar mycket EKO. Så mycket jag kan. På vissa saker finns ju tyvärr inget bra EKO-alternativ men de allra flesta produkterna finns faktiskt. Visst, det är dyrare men jag anser att jag inte har råd att inte köpa EKO.
 
För miljön givetvis, anser jag, att man i alla fall bör göra det lilla man kan. Typ ha separata soptunnor, källsortera och ge fan i att gå ut och starta bilen 25 minuter innan man ska åka bara för att få den varm. Skaffa en jävla kupévärmare och en sladd. (sorry – spårade lite där men jag har ett par grannar som jag svär fan över varenda morgon. SÅ svårt kan det inte vara att skaffa ett alternativ till att ha motorn stå och gå. Viktor går bokstavligt talat till skolan genom ett avgasmoln på gatan)
 
Tillbaka till ämnet. Om man nu inte vill/kan byta allt när man handlar i mataffären så kan man kanske i alla fall byta ut dom värsta bovarna. Naturskyddsföreningen har listat dom 5 varor som gör sig absolut bättre i EKO-varianten. Det är produkter som är hårt besprutade och miljöförstörande men även produkter som, i EKO, är bättre för oss människor. Dessa vidriga medel som används är livsfarliga för alla människor som jobbar på tex plantager. Tycker man inte att det räcker som anledning att rädda arbetare på andra sidan jorden ska läsa man stycket om tex vindruvor nedan. Mina ungar ÄLSKAR vindruvor. De här älskvärda små godingarna har vid kontroller visat sig innehålla spår av MÄNGDER av bekämpningsmedel. Och dom kemikalierna åker rätt ner i magen på våra kottar. Vidrigt. Nej, Lusläs vidare och fundera på om du har råd att fortsätta köpa ”vanliga” produkter i affären. Jag har det då inte! 
 
Kaffe
 
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.
 

Bananer och Vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

Kött

Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!

Artikeln i sin helhet hittar du här!

 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: