Pyssel och Fix

Viktors kalas

 
Kistans innehåll var välfyllda godispåsar. Morfar gjorde ett kanonjobb och fick till en PERFEKT Fångarna på fortet-kista med massa gamla hänglås. På bild finns även äckelhinkarna innan vi täckte dom med svart plast från en sopsäck. Flaskorna som hänger i hallen vägde olika mycket och uppgiften var att hitta den som vägde mest – i den fanns nyckeln. 
 
Igår var det då dags. Kalaset Viktor har väntat på i ungefär 1 år. En kollega på jobbet hade ett fångarna på fortet-kalas i vintras och redan då när jag berättade om det för Viktor bestämde han sig. Ett sånt kalas skulle han ha. Bara för mamma att börja planera! 
 
Klockan 12 dundrade killarna i klassen in här med JÄTTEFINA presenter. Dock hade mitt och Fredriks (och morfars) arbete startat långt tidigare. Upplägget var såhär:
 
Morfar byggde världens bästa kista med 10 hänglås. Nycklarna till dessa lås fanns att vinna i våra ”celler”, gåtor och problem. Vi blandade lite av varje för att vara säkra på att alla skulle vilja testa på ett par grejer och att alla skulle få lyckas. Alla killarna tävlade i ett lag med Viktor som lagkapten. Dom fick själva bestämma vilka som skulle göra varje cell. Självklart hjälpte vi till om det behövdes så att alla skulle få känna att dom klarade sina grejer. 
 
Vi hade 3 gåtor. Alla fick vara med och försöka lösa gåtorna och dom var tvungna att vara helt överens innan dom svarade. 
 
1. Vem får aldrig en fisk i sitt fångstnät?  (spindeln) 
Den här gåtan löste dom snabbt. 
 
2. Vilket djur hoppar högre än ett hus? (alla – hus kan inte hoppa)
Den här klarade dom men fick tänka till lite. 
 
3. Skriv talet 13 med bara 4 1:or. (11+1+1=13)
Den här var riktigt lurig och vi fick ge lite ledtrådar för att dom skulle fixa det. 
 
 
Vi bjöd på STOOOOR pizza som räckte och blev över till hela gänget. I halvtid när killarna samlat ihop 5 nycklar stoppade vi för glass och tillbehör. 
 
En av ”cellerna” var Fredriks Legohus. Han byggde ihop ett litet legohus med en dörr som inte gick att öppna då den blockerades av en lång legobit på insidan. Men med hjälp av några legobitar fick 2 killar klura ut hur dom kunde bygga en tillräckligt stor bit så dom kunde ”fånga upp” den blockerade biten och på så sätt få upp dörren. 
 
Viktor i full färd med att gräva i en äckelhink. Vi hade 9 stycken som innehöll: Majskrokar, smulat hårdbröd, garn, gosedjur, pärlor, hemkokt slime, överkokta spagetti, snö och okokt ris och vatten (där fanns nyckeln!). Det här var ju givetvis den mest omtyckta grejen och alla provade flera hinkar innan vi lyckades hitta nyckeln. 
 
Kontoret blev en spindelgömma efter att vi klätt hela rummet med överblivet halloweenpynt. På några av spindlarna satte vi små små lappar (precis som på riktiga fortet) och på en av dom stod lösenordet om vart nyckeln fanns. Det här blev också en mycket poppis cell. Vi gjorde så att varje kille fick försöka i 1 minut och hittade man inte rätt lapp fick en ny kille försöka. 
 
 
En närbild på Fredriks hus och på den snabbt ihopsnickrade hinken som dom samlade nycklar i. 
 
De övriga problemen vi hade var en kluring från spelet Ubongo och ett tankeproblem där jag la upp ett gäng leksaker i form av figurer. 2 killar fick titta i 30 sek och sen täckte jag över allt med en filt. Frågan sen var hur många ben alla figurer hade tillsammans. Dom har ett jäkla minne och fixade det galant. Till sist fick dom sista nyckeln när man med en liten liten ficklampa letade upp en nyckel i ett beckmörkt badrum. 
 
När alla nycklar var hittade/vunna fick man öppna ett lås var och få sin godispåse. Ett avsnitt Fångarna på fortet på TV till godisätningen och sen hade dom där 3 timmarna gått. Alla droppade av en efter en och vi kunde börja städa undan. 
 
Det blev ett rörigt inlägg men förhoppningsvis lite tips och inspo om man är sugen på ett sånt här kalas. 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: