Mat

Knäck

God afton, 
 
Ikväll har jag satt fart med julgodiset. Knäck blev först ut. Det är mitt favoritgodit på julgottisbordet. Jag brukar göra lite olika varianter på godis varje år men några är stående och byts ALDRIG ut. Knäck är en av dom.
Ett måste!
 
 
Det finns mängder med recept på knäck men det här är, enligt mig, det enklaste men framför allt absolut bästa. 
 
Till ca 80-100 st (beroende på hur mycket du spiller – det blir alltid ett gäng förstörda så se till att ställa ut många fler formar än vad du egentligen skulle behöva)
 
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk ströbröd
2 msk smör
½ påse skållad, hackad mandel 
 
Koka upp grädde, socker och sirap i en STOR kastrull med hyggligt tjock botten. Använd termometer och koka tills smeten är 125 grader. Då blir knäcken perfekt! Kulprov och doningar i all ära men en termometer är grejen för att få bra knäck. 
Dra av kastrullen från plattan och blanda i strösocker och smör. När allt är blandat ska mandeln i. 
 
NU kommer tricket för att få i alla fall så få förstörda knäck som möjligt. En liten tetra. Förr kunde man ju ta gräddtetran men numera har dom ju kork så då får man ta vad man har. Idag blev det en tetra för bönor som blev tom vid middagen. Diska ur och häll i knäcken. Nu är det bara att hälla ur tetran! Sjukt smidigt och minimalt med kladd. 
 
 
En sån här funkar perfekt! Håll högst upp i ena änden så du inte brännier dig och häll sedan knäcksmeten i formarna. Låt resten av knäcken stå kvar på spisen på lägsta värme så stelnar den inte. Jag fick fylla på den här lilla tetran 3 gånger innan satsen med knäck var slut. 
 
 
Ut i kylan med plåten tills knäcken stelnat helt och lägg den sedan i en luftät burk med bakplåtspapper mellan lagren. Jag förvarar allt julgodis ute under julen eftersom kylen brukar vara fylld med annat. 
 
Jag har även gjort Startgodis ikväll. Det är den andra stående varianten som jag alltid gör. Recept behövs knappt. Smält choklad i vattenbad. I med massa start av valfri smak (flingorna alltså) och kladda ut små högar på ett bakplåtspapper. Inte det snyggaste godiset direkt men helt klart bland dom godaste!

0 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: