Mat

Kardemummarulltårta

Så är det äntligen dags för rulltårtan jag serverade som efterrätt i fredags. Men jösses vilken succé den blev!  Så god! Jag tänker dessutom ta åt mig all ära eftersom jag knepade ihop receptet själv. Nu är ju rulltårta ingen raketforskning direkt och det mesta cred ska egentligen min mormor ha. Jag har bakat rulltårta med henne sen jag var mini så det är nästan så det sitter i generna. (Tydligen hoppar bakning över en generation för mamma har inte många skills på den här fronten. Mormor däremot – en stjärna! Och jag själv börjar väl få till det också tycker jag)
 
Rulltårta då. Några saker man behöver som man kanske inte bara har i kökslådan är 4 knappnålar. Det måste vara nålar helt i stål (eller vad dom nu är gjorda i). Det får inte vara plasthuvuden på dom för dom ska med in i ugnen. 
För att få en jämn rulltårta behöver man nämligen bygga en liten form av bakplåtspapper. Ta ett bakplåtspapper och vik upp ca 2 cm på alla sidor. Sen viker du ihop hörnen så att kanterna står upp och fäster med en nål. När du sen häller i din smet kommer rulltårtan gräddas i en perfekt rektangel som i slutändan kommer bli en perfekt jämn rulltårta. Rätt givet är att bakplåtspappersformen ska stå på en plåt också… 
 
Nästa sak man måste tänka på är att ha all fyllning klar innan man börjar baka. Det går fort som attan att baka rulltårta och den måste fyllas och rullas ihop på ett par minuter efter att man tagit den ur ugnen – annars stelnar den och spricker när man försöker rulla den. 
 
 
 
Hur gör man då?
 
Ugnen på 250 grader – rulltårta gräddas varmt men under kort tid. 
 
3 ägg
2 dl råsocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kokande vatten
2 krm kardemumma
 
Vispa ägg och socker pösigt. (Det kanske känns konstigt med råsocker men tro mig – det blir super!)
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.
Bred ut smeten i bakplåtspappersformen och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. 
Under tiden kakan gräddas tar du ett nytt bakplåtspapper och lägger på köksbänker. Strö ut ordentligt med strösocker på detta bakplåtspapper. 
Ta ut kakan ur ugnen och stjälp upp den på det sockrade pappret. Dra bort pappret med nålarna och bre ut fyllningen på kakan. Rulla ihop så tight det går utan att kakan går sönder. Rulla sen in rullen i bakplåtspappret och låt svalna inlindad i en bakduk.
 
Servera som den är till kaffet eller pimpa den som du vill. Min är fylld med päronkompott och sen har jag spritsat vispad grädde på varje skiva och dekorerat med ett äppelchips (recept kommer!) och mandelflarn. 
 

En kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: