Mat

Päronkompott med Ingefära

God Morgon lediga dag!
 
Åhh härliga tider att vakna utvilad (trots att det blev väl många avsnitt SOA igår) och vara ledig. Kunna fixa mysig frukost. Äta i lugn och ro med barnen och sen ha tid att fixa och dona efteråt. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – jag har inte tid att jobba!
 
Den här fina fredagen blir det familjemys de luxe. Först ska jag och Harry hänga hela långa dagen och göra massa mys och sen kommer både mormor och morfar samt min kusin med familj på middag ikväll.
 

Sjävklart startar jag och Harry upp även denna fredag i köket. Det har blivit vår rutin på våra lediga fredagar (stor sorg att det här är den sista…) och idag kokar vi päronkompott. Jag köpte päron i en sån där liten plastkorg billigt i veckan. Tyvärr va dom inge vidare och har redan blivit mjuka och mosiga. Bara att tänka om och göra nåt annat med dom. Kompott är supergott och ytterst användbart, ett strålande sätt att ta hand om frukt och bär som sett bättre dagar. Kompott kan man göra på det mesta – utom citrus, då får man slänga ihop en marmelad istället. 
 
Päronkompott med Ingefära
 
ca 400 gram rensade och tärnade päron
1 msk socker
1 msk citronsaft
½ krm Ingefära
½ dl vatten
 
Släng i allt i en kastrull och låt kok ordentligt tills päronen är mjuka. Häll upp i en tallrik och låt svalna. 
 
 
 
Kompott är utmärkt att ha i kakor eller istället för sylt till gröt och pannkakor. Jag brukar även använda det till Pannacotta vilket är jättegott. Just idag ska denna kompott fyllas i en kardemummarulltårta. Recept kommer senare idag när jag gjort den. 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: