Baka

jordgubbsmousse

Det finns ju färdiga tårtfyllningar att köpa, bara blanda ut med mjölk. Det kan dock inte på något sätt jämföras med att koka ihop sin egen. Till pappas tårta offrade jag en ask av våra (läs pappas) egenhändigt plockade smultron. Dom skulle jag dock aldrig koka sönder eller göra något med. Har man smultron använder man dom som dom är. Som smakkompis blev det då jordgubbar. Gubbarna tar inte över smultronen men fyller ut bra. 
 
 
 
Det här recpetet räcker till ett lager på en ca: 24 cm tårta. 
 
200 gram jordgubbar (frysta, tinade, går bra)
0,5 dl socker
3 blad gelatin
3 dl vispgrädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Koka upp och koka kraftigt under några minuter. Dra av plattan och använd en stavmixer för att få en puré. Det är inte livsviktigt att precis allt mixas – nån liten bit här och där är bara gott. Krama ur gelatinbladen och rör ner i jordgubbarna. Nu måste purén svalna helt i kylen. Rör ett par gånger så att det inte blir en hinna. 
 
Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner jordgubbspurén. Gör du din tårta i en anslagsring eller springform (använder jag) kan du bre moussen på tårtan direkt annars måste den stelna till sig i en timma eller två igen i kyl för att bli i bra konsistens. 
 
Pappas tårta hade alltså ett bottenlager med denna mousse och sen ett ytterligare lager med smultron och vaniljkräm. Det receptet kommer upp alldeles stax. Tårtan är sen spritsad med grädde och dekorerad med blommor i sugarpaste. Det blev lite enkelt – man är inte riktigt fullsorterad i köksskåpen på landet. 
 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: