Baka

Chokladpaj med hallon

Det kliade i baknerven ikväll. Resultatet blev dessa små pajer med fyllig chokladkolafyllning. Dom är mastiga men ljuvligt goda. Tyvärr hade jag lite tidsbrist så för att dom skulle hinna stelna till sig fick dom stå i frysen ett tag. Det gjorde att dom var väl hårda när vi väl skulle fika. Har dock två kvar som jag tar med mig till jobbet imorgon – det är bara jag och en tjej till där så vi kan behöva lite extra lyx.
 
 
Mitt recept räckte till 5 små pajer. Ska du göra en hel stor pajform lär du göra dubbelt av både deg och kola.
 
Pajskal
 
50 gram kallt smör
2 dl mjöl
1 msk socker
½ ägg
 
Fyllning
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättikssprit 12%
50 gram smör
 
Hur man gör!
 
Nyp ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt ägget. Knåda ihop degen. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen ca 40 min. Tryck ut degen i pajformar och nagga. Grädda på 200 grader ca 10 min tills skalen får fin färg. (pajerna ska inte gräddas igen så vänta en extra minut så att skalet får riktigt fin färg).
Ställ pajskalen är svalna.
 
Koka ihop grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. Använd hushållstermometer – kolan ska bli 120 grader. När temperaturen är uppnådd tas kastrullen från plattan och ättisksprit och smör blandas i. Fyll pajskalen med kolan och ställ svalt, gärna över natten. Ta fram pajerna ett bra tag före servering så dom hinner bli rumsvarma. Servera med grädde och bär.
 
Mina små pajformar kommer från Åhlens.
 
Jag har tidigare gjort en liknande paj (samma recept på kola) men som har ännu mer choklad och gottigott. Recept finns här!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: