Mat

Ceasarsallad

God Kväll i mörkret!
 
Nu håller sig inte kvällarna vakna så länge – det härliga ljuset går och lägger sig allt tidigare. Och vi får kompensera med lampor och ljuuuuuus! Mer ljus till folket! Här eldar vi värmeljus på löpande band. Och så har vi ju kakelugnen förstås. Så himla mysigt men också väldans ekonomiskt med värmen den sprider.
 
Men det var något helt annat vi skulle prata om nu – nämligen världens godast sallad. En sallad som man enkelt svänger ihop själv och som man borde äta oftare. Ceasarsallad. Himmelskt gott med kyckling som det ”ska” vara men även en fin bit rött kött eller räkor gör sig strålande bra ihop med övriga ingredienser i den här salladen.
 
Ikväll körde jag på räkor.
 
 
 
Bilden är inte den bästa. Jag fick bara en bild innan vi högg in!
 
Dressingen är A och O när man gör ceasarsallad och den MÅSTE man göra själv – det är enkelt och blir SÅ gott. 
Så här gjorde jag – räcker nog till 4 pers men om man är som oss och ääälskar den här dressingen räcker det nog bara till 3.
 

1 tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2 äggula

1 msk vitvinsvinäger
1-2 pressade vitlöksklyftor
5 sardeller
salt & peppar
2 dl finriven parmesanost
2 dl olja

 
 
Blanda allt utom ost och olja i en skål. Mixa med mixerstav. Häll sakta ner oljan medan du vispar med elvisp. När all olja är slut vispar du lite till så att såsen tjocknar ordentligt. Blanda i osten och smaka av med lite extra salt och peppar. Mixa åter dressingen slät med mixerstav.
 
Krutonger gör man ju också själv enklast möjligt genom att skära några brödskivor av dom du har hemma. I med lite olja i en panna. Häll ner allt bröd tillsammans med lite torkad vitlök, salt och peppar. Fräs runt några minuter så att brödet blir knaprigt.
 
Salladen behöver vi inte gå igenom va – blanda romansallad och lite dressing. Upp på en tallrik. På med räkor, krutonger, hyvlad parmesan och så meeeer dressing.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: