Nybakat bröd

God Morgon, 
 
 
Igår när jag kom hem från jobbet hittade jag ett paket jäst i kylen. Perfekt. Medan kycklingen var i ugnen svängde jag ihop en deg till ett par Bergis. Finns ju inget bättre än att få nybakat bröd till frukost. Lagom till att kycklingen skulle ut hade brödet jäst färdigt och skulle in. Och nu startar den här familjen upp den här dagen med en brakfrukost. 
 
Sugen på att baka? Recept kommer här:
 
50 gram smör
50 gram jäst (1 paket)
5 dl mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
750 gram mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölk, socker och salt. Värm till 37 grader. 
Häll i en liten del av smörmjölken i jästen och blanda ut allt. Häll i resten av mjölkblandningen och mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg. (jag kör i maskin ca 5-10 minuter)
Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. 
 
Baka ut degen till två limpor. Låt jäsa igen under duk i ca 30 minuter – dom ska bli dubbelt så stora. 
 
Pensla limporna med äggvita och strö över rejält med vallmofrön. 
 
Skär några skåror i limporna för lite extra piff. 
 
Grädda på 200 grader tills brödet är 95-97 grader invändigt. Bästa sättet att baka bröd – använd termometer!
 
 
Hur man serverar? Rejält med bregott och en smakrik ost. Möjligtvis en gurkskiva eller en paprikaring. Allt annat är ett hån mot nybakat vitt bröd. Det är vi överens om va? Tänkte väl det!
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s