Bakningen

Nybakat bröd

God Morgon, 
 
 
Igår när jag kom hem från jobbet hittade jag ett paket jäst i kylen. Perfekt. Medan kycklingen var i ugnen svängde jag ihop en deg till ett par Bergis. Finns ju inget bättre än att få nybakat bröd till frukost. Lagom till att kycklingen skulle ut hade brödet jäst färdigt och skulle in. Och nu startar den här familjen upp den här dagen med en brakfrukost. 
 
Sugen på att baka? Recept kommer här:
 
50 gram smör
50 gram jäst (1 paket)
5 dl mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
750 gram mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölk, socker och salt. Värm till 37 grader. 
Häll i en liten del av smörmjölken i jästen och blanda ut allt. Häll i resten av mjölkblandningen och mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg. (jag kör i maskin ca 5-10 minuter)
Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. 
 
Baka ut degen till två limpor. Låt jäsa igen under duk i ca 30 minuter – dom ska bli dubbelt så stora. 
 
Pensla limporna med äggvita och strö över rejält med vallmofrön. 
 
Skär några skåror i limporna för lite extra piff. 
 
Grädda på 200 grader tills brödet är 95-97 grader invändigt. Bästa sättet att baka bröd – använd termometer!
 
 
Hur man serverar? Rejält med bregott och en smakrik ost. Möjligtvis en gurkskiva eller en paprikaring. Allt annat är ett hån mot nybakat vitt bröd. Det är vi överens om va? Tänkte väl det!
 
 
 

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: