Plommonkaka i långpanna

 
 
 
Tänkte bjuda kollegorna på lite fika imorgon. När det ska fikas i grupp behövs en större laddning kaka. Då tar man till en långpanna. Enkelt, snabbt och gott för många. Den här kakan kan varieras med bär, frukt och olika kryddor. Just denna blev plommon och kardemumma. 
 
Så här gör man då:
 
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (beroende på vad du vill ha för smak på kakan)
2 st ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
50 gram smör, smält
 
ca 10 plommon
Mandelspån
Smör att hyvla över
 
Sätt ugnen på 200°.
Blanda mjöl, bakpulver , kardemumma och vaniljsocker i en bunke. 
Knäck äggen och blanda med mjölk i en annan skål. Tillsätt socker och sikta ner mjölblandningen. Rör försiktigt – vispa inte. Tillsätt till sist det smälta smöret. 
Kärna ur plommonen och dela dom i klyftor.
 
 
Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, (Min är ca 20×30 cm. Häll i kaksmeten och tryck ner plommonklyftorna jämnt fördelat i smeten. Hyvla över smör och strö till sist över mandelspån. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 min. Känn med en sticka så att kakan är torr igenom. Låt kakan svalna och skär upp i rutor. Servera med vaniljvisp. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s