Mat

Tiltad vaniljpannacotta med drottningsås och crumble

 
Igår kväll hade vi lite extra fredagsmys. Veckan har ju inte varit den bästa och igår skulle vi egentligen suttit på en restaurang i Budapest och inte hemma vid köksbordet. Men alla är friska vilket är det viktigaste. För att lyxa lite bestämde jag mig för att i alla fall för att laga till en god middag. Jag gjorde en hel bit lax på saltbädd med kokt potatis och citronsås till varmrätt och Fredriks absoluta favorit till dessert – en vaniljpannacotta. Den blev i tiltad version igår vilket är ett rätt kul sätt att servera den här desserten på. Till pannacottan kokade jag ihop en drottningsås och så en liten sked kokos- och vaniljcrumble för att få något att tugga på. 
 
Pannacotta kan vi vid det här lagen men lägger upp receptet ändå. 
 
Till 2 pers. 
 
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk strösocker
0,5 vaniljstång 
1,25 ark gelatin
 
Börja med att konstruera någon ställning som glasen kan stå lutade i. Jag använde mig av en stor äggkartong, en liten ungsform och tejp. 
 
 
 
Gör så här:
 
Lägg gelatinet i kallt vatten i en tallrik. Koka upp grädde, socker och vaniljstång i en kastrull (dela och skrapa ur vaniljstången och släng i allt i kastrullen). När gräddblandningen kokat upp, låt sjuda i någon minut. Häll blandningen genom en finmaskig sil så att alla stora bitar av vaniljstången fastnar. Låt grädden svalna något. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner i grädden. Häll upp i två tiltade glas. Låt stå i kylen minst 3 timmar. 
 
Drottningsås
 
100 gram frysta hallon
50 gram frysta blåbär
1 msk socker
1 cm gelatinblad (ja, det ska bara vara 1 ynka centimeter)
1 krm vaniljsocker
 
Lägg hallon, blåbär och socker i en kastrull. Mosa bären vart efter dom tinar och låt sedan allt koka ihop i ca 5 min. Sila bären så att alla bitar och kärnor fastnar och såsen blir slät. Sikta ner vaniljsockret. Ska jag siktna ner små mändger använder jag mig av en tesil. Funkar utmärkt! Låt såsen stå i kylen med pannacottan men rör då och då att inga klumpar bildas. 
 
 
Sen är det bara att lägga upp lite snyggt. Pannacottan är ju grym som den är i sitt snea utförande. Såsen hälls upp i nåt litet gulligt glas och crumblen på sidan om. Crumblen får ett eget inlägg om en liten stund. Mums!
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: