Mjuka kakor

Rabarberfyllda Kardemummamuffins

Rabarber är en av mina absoluta bakfavoriter. Oavsett vad man bakar blir det alltid lite bättre om man slänger i lite av denna syrligt och underbart goda… frukt? Bär? Grönsak? Vad sjutton är en rabarber egentligen – nån som vet? Mamma?

 

 

Hur som – gott som tusan är det! I dom här muffinsarna jag bakade till tjejerna på jobbet (vi är bara tjejer här för tillfället) så blev det rabarber ihop med kardemumma och lite kanelcumble. Dom ser inte så mycket ut för världen men sååå goda. Recept kommer här:

Till 12 stycken.

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Rabarberkompott:

 

300 gram rabarber
1 dl syltsocker med pektin
½ tsk kardemumma
(man kan ta mer om man vill)
ev. vatten. Har du fryst rabarber behövs inget vatten. Färsk rabarber kräver 1 msk eller två vatten.

 

Lägg allt i en kastrull och koka upp. Koka häftigt i ca 3-5 minuter. Rabarbern ska börja koka sönder.
Häll över i en kall tallrik och ställ i kylen.  Kompotten kommer stelna under tiden du gör muffinsarna.

 

Muffinssmet:

 

125 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver

 

Vispa smör och socker poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och sikta ner i smeten.
Klicka ut smeten i 12 höga muffinsformar i en muffinsplåt.

 

Ställ in muffinsarna i ugnen ca 5 min så att smeten sjunker ihop och börjar gräddas.

 

Kanelcrumble:

 

100 g smält smör
2,5 dl havregryn
1 tsk kanel
1 dl socker
1 dl mjöl

 

Smält smöret och bland ihop alla ingredienserna till en smet. Klicka en klick crumble över rabarbern på varje muffins. Försök täcka alla rabarber så gott det går.

Grädda muffinsarna är ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

 

 
 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: