Dessert

Rabarberkompott m. Vaniljkesella

Torsdag som känns som måndag som känns som helg. Det blir väldigt fel med en ledig dag mitt i veckan men man ska inte klaga. Ledigt är alltid bäst. Nu kör vi två arbetsdagar innan det är helg igen! Vad säger ni – lite gottis så här på morgonkvisten – det passar väl bra!?
 
Gott behöver inte alltid vara superonyttigt. Eller ja, är det gott är det allt som oftast hyggligt onyttigt men man få till goda saker som i alla fall är lite mindre onyttiga. Det där blev rörigt… men ni hajjar. 
 
Det här är en nödefterrätt som jag svängde ihop när sötsuget var stort men önskan ändå fanns att inte smälla i sig ett halvkilo socker på kvällskvisten. Himla lyckat blev det! 
 
 
Rabarberkompott
 
1 stång rabarber
1 stort syrligt äpple
½ vaniljstång
1 krm kardemumma
1 msk råsocker
 
Hacka upp rabarber och äpple i bitar och lägg i en kastrull. Häll på ca 1-2 msk vatten. Skrapa ur vaniljstången och lägg i både från och stång, kardemumman och sockret. Koka upp och låt puttra tills äpplet är helt mjukt. Dra av kompotten från spisen och låt den svalna ordentligt. 
 
Havrecrumble
 
2 dl havregryn
1 msk vetemjöl
2 msk råsocker
Flytande margarin
 
Häll ut havregryn i en teflonform. Strö över vetemjöl och råsocker. Häll över lite flytande margarin. Det är svårt att uppskatta mängden men jag gissar på att jag tog 1-2 msk. Blanda ihop och rosta på 200 grader i ugnen till havregrynen fått lite färg. Låt svalna helt. 
 
Nu till upplägget. 
 
En rejäl klick vaniljkesella i botten på ett glas. Sen kompott och toppa med crumble. Kan inte bli enklare och det var sååå gott. 
 

5 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: