Tvåvåningstårta med smak av mint och päron

God morgon till en ny vecka. 
 
För att starta upp den här veckan på allra bästa sätt inleder vi med lite mer tårtsnack. Det är mycket av den varan här just nu. Till kalaset i lördags ville jag få till en maffig tårta men som ändå var lite manlig och vuxen. Haha, låter fånigt när man skriver det men ni fattar vad jag menar va? 
 
 
Resultatet blev en står tvåvåningstårta i midnattsblå marsipan med svart bård. Lite grattistext i vitt på toppen och sen var det klart. Inuti är den fyllt med det godaste after eight-fluffet och en päronmousse. Det låter väl vuxet och bra? Gott som attan var det också. 
 
 
Lite recept då så man har till arkivet. 
 
Fluff kan man ju göra på en hel drös olika sorters godis men förhållandet godis/grädde är alltid 100 gram godis till 2 dl grädde. 
 
100 gram godis (aftereight då alltså i det här fallet)
2 dl grädde
 
(Jag gjorde dubbel sats eftersom jag hade två våningar på min tårta)
 
Värm grädden tills den näääästan kokar – det får INTE bli några bubblor. Ta bort kastrullen från plattan och häll i godiset. Rör och rör och rör tills allt godis är smält. Häll över i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå över natten. OBS! Det är över natten som gäller, jag har försökt vispa efter några timmar men det är omöjligt. Fluffet måste stå över natten i kylskåp för att kunna vispas. (Vet någon varför så lämna mer än gärna en kommentar!) 
Dagen efter vispas fluffet med elvisp. 
 
Päronmousse
 
Att göra päronmousse har jag försökt förut men inte till tårtfyllning. Den gången åkte det dock i soporna eftersom det blir gryningt och äckligt. Det är för att jag inte visste det jag vet nu – päronmousse ska inte göras på konserverade päron. Päronmousse görs på barnmat! Japp. Hugg en burk päronpuré bland barnmaten och du får den allra finaste slätaste moussen du kan tänka dig. Smarrigt värre! 
 
Räddningen för moussen finns bland barnmaten. Det ska vara en stor burk i receptet! 
Recpetet har jag hittat hos den ljuvliga bloggen Bli Min Jäst. Jag har dock lite mindre gelatin än vad hennes recpet anger – jag vill ha moussen lite lösare. 
 
1 burk päronpuré (stor)
3 gelatinblad
1 msk koncentrerad päronsaft 
½ dl socker
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca fem minuter.
Värm päronpurén, päronsaften och sockret i en kastrull och värm upp på svag värme. Det ska ej koka!

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i päronröran. 
Rör om tills gelatinet smält. 
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.

Vispa under tiden grädden och vänd sedan ner den avsvalnade päronsmeten i grädden.
Låt stelna i kylskåp.

0 reaktioner till “Tvåvåningstårta med smak av mint och päron

  1. Men herregud, du hade lätt få bjuda mig på både smörgåstårta och vanlig tårta vilken dag som helst! Har precis ätit middag men sitter nästan här och dreglar ändå.. Mums! Och vad fint du gör det!
    Hoppas att du haft en bra måndag
    kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s