Kalla rätter

Smörgåstårtor

I går bjöds det på smörgåstårtor. Det är Fredriks favorit och eftersom det var hans kalas får han givetvis välja maten. Så, i fredagskväll stod den här damen och knåpade ihop två jättetårtor. Smörgåstårta är visserligen kul att göra – dom blir fina och man får lägga lite extra krut på att dekorera. 
 

 
 
Min allra första runda smörgåstårta (jag hade ingen annan bra bricka) med ost och skinka. Närmare bestämt basturökt emilskinka och philadelphiaost inuti och edamer och rökt gourmetskinka på. I rörorna  i lagren (jag gör alltid 4 lager bröd och 3 lager fyllning) finns vispad leverpastej i det första, mimosa och skinka i det andra och ph-ost, färsk persilja och skinka i det översta. 
 
 
Den här jätten är fylld med vispad leverpastej i första lagret (det har jag alltid – oavsett vidare fyllning), en röra med creme fraiche och purjolök i det andra och i det sista en hemmagjord skagenröra. På toppen är det gravad lax, räkor och dill. 
 
När jag dekorerar smörgåstårtor använder jag mig ju givetvis av det som finns i tårtan så man fattar vilken sorts tårta det är men sen går jag loss med frukt. Det blir så himla friskt och fräscht med druvor, madarinklyftor och tex. melon. Lite körsbärstomater och olika slags salladsblad är också fint eftersom dom har stark färg. Färska örter är ju oftast kronan på verket. Jag har krossade ostbågar på sidorna för att få lite extra ostsmak – då slipper man smaksätta den vispade grädden som tårtan är spacklad med. Enkelt och Gott gott gott! 
 
Det blev inte många bilder från i lördags men här kommer i alla fall en på hela (nästan) gänget.. 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: