Livet

Snabbmat i Annes kök

Hur kan det komma sig att dom kvällar man är sjuk är även dom kvällar man är själv med barn? Märkligt det där. Ikväll räddade mamma och pappa mig och kom hit och lekte lite med Harry. Är man frisk är en ensamkväll med lillfisen bara mysigt men när man får anstränga sig för att hålla modet uppe redan från början är fullt-ös-medvetslös-tempo med en 2-åring överkurs. Mat behöver man dock. Och har man bjudit gäster är det även trevligt att ha mat till dom.
 
Vad lagar man när man knappt vill stå upp? När man inte har direkt något snabbt hemma? Jo! Man lagar snabbmat. Snabbmat hemma är mat som kräver minimialt med ansträngning och sköter sig själv. Ett av mina absolut bästa recept när det kommer till detta är paj. Allt finns i frysen och så lägger man bara till det som råkar finnas i kylen. Ner med allt i en form och så sköter ugnen resten. Klart på 40 min och tiden man behöver stå vid spisen är ca 10. Gott som tusan är det också! 
 
Tricket är att alltid ha en färdig pajdeg och riven ost i frysen. Ägg och mjölk eller grädde finns alltid i kylen och fyllning tar man efter smak. Idag hade jag restbitar av lax och bladspenat i frysen och hittade en bortglömd bit fetaost i kylen. Perfa!
 
 
 
Paj i snabbmatsfart – räcker till 4-5 pers. 
 
En färdigkavlad pajdeg. Läs på förpackningen om den ska förgräddas eller inte. 
 
psst! Att göra egen pajdeg är busenkelt. Kolla här för mammas grymma recept som jag använder när ork och tid finns. 
 
Äggstanning:
2 ägg
3 dl vätska (grädde, röd mjölk eller matgrädde)
3 dl ost
salt 
peppar
 
Jag gör allt i ett när jag gör paj. I med allt i en bunke och rör ihop. Ställ åt sidan. 
 
Fyllning:
Fyllning till paj kan varieras i det oändliga. Idag använde jag:
 
300 gram lax (stekte den först)
150 gram smulad fetaost
1 påse bladspenat
 
Andra kombos jag brukar göra:
 
ost/skinka
västerbotten/skinka
räkor/dill
salami/tomater
grillad kyckling/broccoli
köttfärs/tomater
rostade grönsaker
soltorkade tomater/oliver/feta
 
Grädda pajen ca: 30-40 min på 180 grader. Låt stå ca 30-60 min efter gräddning så pajen får sätta sig lite. Servera med sallad och bröd. 

0 kommentarer

  • Helen.HUSnrNIO

    Låter och ser ljuvligt gott ut.
    Tyvärr så tror jag att jag inte fixar äta ägg längre:( Bara för det så ser jag en massa goda recept, både bland mina egna gamla och nya, som jag gärna skulle vilja göra och smaka på….
    Krya på dig!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: