Söta pajer

Double fudge chocolate chip cookie pie – Ljuvlig Kolapaj

Alla desserter blir alltid lite godare om man översätter namnet till engelska. Så även här. Det här är desserten jag hade på tjejmiddagen. Sååå god. Mäktig till tusen och kräver syrliga bär till sällskap. Men åhhh.. chokladigare blir det inte. Enkelt också eftersom det inte ens ingår gräddning i ugn. 
 
 
Pajskal

200 g chokladkakor, (Typ Maryland cookies choklad)
75 g smör

Mörk chokladkola:

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Vit chokladkola:

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

 

Garnering:

kakao och florsocker

 

 

Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.

Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.

Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°. 

Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.

Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

 

 

En kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: