Söta pajer

Lingonpaj

God Morgon! Vi startar upp denna vecka med en återblick på förra… 
 
Till fikat igår mumsade jag i mig riktigt syrlig Lingonpaj. Fredrik skrapade av det söta havregrynslagret men lämnade resten. Paj är inte hans favorit från början och när den dessutom är lite sur dömdes den ut helt. Nu ska ni inte lita på honom i det här fallet – när det kommer till fikabröd är det jag som är experten. Självutnämnd förvisso men jag anser mig ha rätt hög kunskapsnivå när det kommer till sötsaker. Testa den här pajen om du vill ha en lite annorlunda paj vintertid. Frysta lingon funkar nämligen utmärkt. 
 
 
Till en paj. 
 
Mördeg:
 
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
½ dl strösocker
1 ägg
 
Nyp ihop ingredienserna till en deg. 
Bred ut degen i en pajform och förgrädda i 15 minuter på 200 grader. 
 
Häll i ca 4 dl lättsockrade Lingon i pajskalet. 
 
Täck lingonen med:
 
75 g smält smör
1 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl havregryn
 
Smält smöret. Blanda med råsocker, havregryn och vaniljsocker. Strö över blandningen över bären och grädda pajen ytterligare 20-25 minuter på 175 grader. 
 
Servera med vaniljglass eller ännu hellre vaniljvisp. 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: