Livet

Mirena

 

Från och med idag så sitter det en liten platsgrej på ett ställe där man egentligen inte alls borde ha något sitta oavsett material. Men jag har trotsat mitt egna bättre vetande och har idag fått en Mirena hormonspiral insatt. Förhoppningsvis kommer jag nu få 5 år i lugn och ro utan den här vidriga mensvärken och huvdvärken. (EJ ok att utöver smärtan i magen dessutom ha pannknack). Om jag har riktig tur slipper jag även blödningar vilket ju vore som att vinna på lotto. Jag har hört massor med bra om Mirena men såklart även en del dåligt – den passar ju inte alla bara för att det är bra produkt – och hoppas hoppas hoppas på att jag är en av dom som kommer vara supernöjd. Tyvärr har jag ett gäng månader framför mig som kan komma att vara lite kneipga.

 

3-6 månader från det att man satt in den kan man ha allt från oregelbunda blödningar och mensvärk till yrsel och huvudvärk. Men jag har lovat mig själv att inte läsa bipacksedeln och ta ut massa tråkigheter i förskott. Jag tänker bara fokusera på alla fördelar. Först nu ska jag inte bada i badkar eller ha massa vuxenaktiviteter för mig på ca 2 veckor pga infektionsrisken, men sen ska det lilla lilla såret man får vara läkt och allt som har med denna otroligt (o)trevliga kvinnliga åkomma bli mindre påtagligt.

 

Hur det var att sätta in en spiral? Helt ok faktiskt. Det är klart att det inte är kul att göra undersökningar över huvud taget ”down under” men barnmorskan var otroligt duktig och lugn. Förklarade allt och var väldigt försiktig. Dock kan det vara bra att förbereda sig på att dom använder en uppsjö sjukt osexiga instrument i läbbigt stor storlek och att dom är två när dom sätter in spiralen. (Vet dock inte om det är så alltid eller om det är från fall till fall). Det gjorde inte ont men var absolut obehagligt. Det gäller verkligen att försöka slappna av och tänka på nåt annat. Som tur är går det fort och det som faktiskt känns är klart på bara nån minut.

 

Återbesök och kontroll om 3 månader för att kolla att den sitter bra och att allt känns ok.

0 kommentarer

  • Polly

    Hoppas att den kommer funka prima för dig!! =) Jag provade i 1,5 mån, men stod inte ut för jag blödde konstant o inte lite (o hade innan insättandet haft avslag i 12 veckor så var total less :P). Var bara en barnmorska som satte in den på mig, kanske beror på hur van personalen är att sätta in spiral. Kanske kommer jag prova igen i framtiden, för det är ju lockande att slippa värk o blödningar =)

  • Gisella

    Den funkade jättebra på mig! Väldigt skönt att slippa alla blödningar och slippa "tänka" överhuvudtaget, inte riskera att glömma ta piller (som jag har en förmåga att göra…) etc. Den bara fanns där utan att man mäkte det.
    Det som gör ont är ju att ta ut den, men det är långt dit :o).
    Innan dess har du, förhoppningsvis, fem långa sköna lugna år!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: