Maten

Julgodis omgång 1

Jaha ja. Den här helgen är typ mer eller mindre helt över. Och jag har inte den blekaste om hur det gått till. Jag tyckte det var ett par timmar sen vi hoppade på bussen och åkte på julfest på jobbet. Men tittar jag på bilder från helgen inser jag att jag hunnit med en hel del. Idag blev det alltså lite julgodis. Vi skulle ha fått besök av vänner från Gävle med väder, vind och sjukdomar gjorde att det blev inställt. Dock ska det ju ändå finnas godis till jul så godis har blivit tillverkat.
 

 
Knäck och startgodis gör jag varje år – det är klassiker. Ishchoklad är ingen favorit för min del men mina gäster tycker om det och året första nyhet ser ni längst upp till höger – Rice Crispies från Mars. Jag har sett det här receptet i flera år men det har aldrig blivit av att jag gjort det. Men åhhh så goda dom blev. Kommer bli en återkommande variant på gottebordet här hemma. 
 
Recept på knäck och ischoklad behöver jag inte nämna – det finns på varenda sida och kokbok. Dom andra två kommer här:
 
Startgodis
 
200 gram ljus blockchoklad
Start (jag använder den med hasselnöt)
 
Smält chokladen i vattenbad och häll i Start. Ta lite i taget och rör runt ordentligt. Det ska vara så mycket start det bara går och chokladen fortfarande täcker. Klicka ut på bakplåtspapper. Jag gjorde mina avlånga i år för att dom inte skulle ha samma form som Marsgodisarna.
 
Rice Crispies från Mars
 
4 Mars bars
90 gr smör
50 gr Rice Crispies
 
Smält smör och Mars i en kastrull. (jag körde i vattenbad för säkerhetsskull men det funkar nog direkt i kastrull eftersom det är smör i). Tillsätt flingorna och rör om. Det blir riktigt segt så rör ordentligt. Klicka ut på bakplåtspapper.
 
Dagens stora OOOPS blev min stackars tillbringare som fick sätta livet till när jag gjorde min ischoklad. Note-to-self: Smält kokosfett är jättevarmt så ta en tillbringare i porslin eller rostfritt stål nästa gång.
 
 
 
Det här var första omgången julgodis – dom enkla sorterna. Nu några kvällar framöver ska jag ge mig på lite lurigare recept i form av tryfflar och flarn. Det ska bli himla skoj. Recpet och sånt kommer ju såklart här vartefter.
 
 
 

0 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: