Mjuka kakor

Äppelmuffins med crumble

Planerna ändrades ett par gånger till under dagen. Kvällsplanerna sprack på grund av sjukdom hos våra vänner vi skulle till och eftermiddagen gick från städning till kaffekalas hos gammelmormor. Tyvärr glömde jag ju kameran så några bilder därifrån blev det inte. Något jag däremot knäppte ett par bilder på – muffinsarna jag bakade och tog med mig.
 
Vaniljmuffins med en äppelkompottfyllning och sen crumble med hackade hasselnötter på toppen.
 
Vaniljmuffins
100 g (smält) smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Börja med att vispa socker och ägg poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke. Häll i lite av mjölblandningen i taget och till slut mjölk och smör. Fyll muffinsformar och grädda i mitten av ugnen cirka 10-12 minuter i 175 grader (varmluftsugn). Låt muffinsarna svalna något på plåten. Passa på att göra äppelkompotten under tiden.
 


Äppelkompotten är superenkel att göra och blir vansinnigt god. Gör en rejäl laddning när du ändå är igång. Det som blir över efter muffinsbaket är supergott att ha på glass eller gröt. Värm lite i micorn bara.
 
Äppelkompott:
 
3 syrliga äpplen (typ granny smith)
1 dl socker
1 msk kanel (eller så mycket du själv gillar. Jag gillar mycket kanel)
1 dl vatten
 
Skala och tärna äpplena i små bitar.
Koka upp alltsammans i en kastrull och låt puttra i ca: 10 min.
Häll upp i en karott och låt svalna innan muffinsarna fylls.

Kröp ur muffinsarna med en sked om du inte äger en sån här vansinnig smart men ändå onödig cupcakesurgröpare. Jag kan liksom inte låta bli att sådär smånöjd när jag använder den här och hålen blir så där jämna och fina. Släng för guds skull inte det du gröper ur. Spara i en påse i frysen tills du får för dig att göra cakepops.

 
Fyll hålen med äppelkompott och gör sen smulpaj och strö över muffinsarna. Grädda ytterligare 5-10 minuter tills crumblen fått fin färg.
 
Crumble:
 
100 g smör
2 dl mjöl
1 dl socker
½ dl hackade hasselnötter
 
 
 
 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: